A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Vámosiné Illés Márta a tatai munkaügyi kirendeltség új vezetője

A munkaügyi kirendeltség élén 2011. október 10-étől Vámosiné Illés Márta áll. A kirendeltség fennállása óta ő az első tatai lakóhelyű vezető. A kisbéri születésű Vámosiné Illés Márta 1963 óta él városunkban. Érettségi után folyamatosan képezte magát, különböző személyügyi, munkaügyi, tb-szaktanfolyamokat végzett, majd levelezőn szerzett diplomát a Szent István Egyetem munkavállalási tanácsadói szakán. Pályája kezdetén az egykori Műanyagipari Szövetkezetnél dolgozott, majd a gyógyszertári központba került.

 

Itt tudott elmélyülni a munkaügy területén, hiszen az itt töltött 12 év alatt a munkaügyi előadótól a személyzeti vezetői státuszig különböző feladatokat próbálhatott ki. A munkaügyi központban tizennégy éve dolgozik.

 

- Kezdetben munkaközvetítő-munkáltatói kapcsolattartó, majd 2006-tól szolgáltatási csoportvezetői munkakört látok el. Ez év májusában új kirendeltségi modell került bevezetésre, így függetlenített munkáltatói kapcsolattartói státuszokat alakítottak ki. Kinevezésemig végeztem ezt a feladatot – mondta Vámosiné Illés Márta, s hozzátette: - Szerencsésnek érzem magam, hiszen mindig olyan vezetőim voltak, akik a döntés- előkészítésekbe és egyéb, átfogóbb feladatokba is bevontak. A másik - számomra nagyon fontos és meghatározó-, hogy a kollégáim szakmai tudása, csapatszellemű munkavégzési készsége mindenképpen garancia egy jól működő kirendeltség vezetéséhez.

 

A kirendeltség vezetője szakmai terveiről is beszámolt:

- A munkaügyi szervezet kiemelt feladata a munkaerőpiacon érintett szereplők összehangolása. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a munkaerőpiac elsődlegesen gazdasági kategória, a foglalkoztatást a munkáltató oldaláról elsősorban gazdasági szempontok határozzák meg. A gazdaság élénkítésére azonban különböző eszközök állnak rendelkezésre, és mi azt a feladatot vállaltuk fel, hogy gyors és – reményeim szerint - hasznos információkat adunk át, amely lendületet, motivációt adhat a cégek működéséhez. Ennek szellemében ebben a hónapban már két alkalommal tartottunk „Együtt a foglalkoztatásért” címmel és tartalommal munkáltatói fórumokat tatai cégek részére, ezt szeretnénk kiterjeszteni a kistérség községeibe is. Ezeket az impulzus jellegű fórumokat tovább is kívánom folytatni. Minden foglalkoztatást befolyásoló szolgáltatási, pályázati és támogatási lehetőségekről folyamatos tájékoztatást fogok adni a munkáltatók felé és ezzel egyidejűleg a munkáltatói igényeket is fel szeretném mérni pro-aktív módon felkészülni a hatékony és rugalmas segítésre. Úgy gondolom, hogy nekünk mindent meg kell tenni, hogy kiszolgáljuk és támogassuk a versenyszférát, hiszen egzisztenciálisan biztonságot nyújtó és hosszú távú munkalehetőséget a versenyszféra teremthet – tájékoztatott a vezető.

 

Köztudott, hogy Tatán a munkanélküliségi ráta a második legjobb a megyében (7,7%). Vámosiné Illés Márta úgy vélekedett, hogy ehhez az is hozzájárul, hogy a kistérség önkormányzatai - különösen a tatai önkormányzat - a közfoglalkoztatásaikkal kiemelten magas létszám foglalkoztatását oldják meg, ezzel is hozzájárulva ennek a mutatónak az eredményéhez. Mint mondta, a tatai polgármesteri hivatallal évek óta jó kapcsolatban van a központ, s a továbbiakban ezt erősíteni kívánja újfajta együttműködés kialakításával, mely a munkaerő-piaci részvétel erősítését és a hatékonyságot célozza.

 

Az új kirendeltség-vezető a magánéletéről elmondta, hogy boldog család veszi körül, két gyermeke és három unokája van. Az unokákra minden körülmények között hajlandó időt szakítani, ez a kikapcsolódást jelenti számára. Az élethosszig tartó tanulást lételemnek tekinti, a szakmai fejlődés alapjának, s ebben mindig számíthat férje támogatására is.