A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Halált hordozó aknavető gránátokat találtak Tatán? (1)

Írásunknak a honlapra való felkerülésével egyidőben történik mintegy 160 személy kiürítése a Zsigmond utcában, mivel a vízművek dolgozói egy aknavető gránátot, illetve egy ismeretlen eredetű robbanó szerkezetet találtak! Michl József polgármester megszakította a kistérségi tanácsülés vezetését, s maga is a helyszínre sietett. 

 A rendőrség, a katasztrófavédelem azonnal megjelent a jelzésre, a tűzszerészek Budapestről jöttek a hívásra. Ők döntik el, mi lesz a sorsa a földből kiásott harci eszközöknek. Olvasóinkat folyamatosan értesítjük itt a honlapon. (Főoldali képünkön a megtaláló Makula Sándor, mellette a földön a 30-40 centiméteres aknavető gránát a tűzszerészek megérkezéséig elmozdíthatatlan.)

Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. utasítása alapján két magánház előtt ásták fel a talajt a szakemberek, hogy az eddig a szennyvízcsatornára nem rácsatlakozott vezetékeket hozzákössék a vezetékre. A Zsigmond utca 19/a épület előtt csákánnyal és lapáttal, valamint kisgéppel dolgozó munkások egyike, Makula Sándor bukkant a gyanús vasdarabra, s onnantól már puszta kézzel bontotta ki a földből a második világháború óta ott rejtőzködő gránátot. A munkavezető, Kovács Gábor ugyan rémtörténeteket mesélt évtizedekkel ezelőtti tapasztalatairól, amelyek ma is bizonyítják, hogy az emberek többsége még mindig (vagy már) nem veszi komolyan komolyan a veszélyét ezeknek a gyilkos tárgyaknak! Sok helyütt kútba dobálják, elássák a megtalált robbanó eszközöket, anélkül, hogy meggyőződnének felőle: magában rejtik-e még a halált ennyi év után is?

 

A rendőrök perceken belül megérkeztek a hívásra, s gyorsan követték őket a megyei katasztrófavédelem szakemberei. Erdélyi István tűzoltó alezredes és egyenruhás munkatársai felvették a kapcsolatot a Budapestről érkező hivatásos tűzszerészekkel, de máris érkezett az újabb hír. A Zsigmond utca 2. előtt, a volt cipőgyári bejáratnál szintén kibontott talajban is találtak gyanús fémtárgyat! Posztos Kálmán is a vízművek által megszabott munkát végezte, s bizony ő is fémszerszámokkal dolgozott! Külsőre másként néz ki ez a gránátszerű darab, mint a Zsigmond utca 19/a. alatti, de az ördög nem alszik. (Ez utóbbi megtalálóját, Posztos Kálmánt az 5. képünkön láthatják.) Egyesek szerint talán harckocsi lövedékfej lehet, de a tűzszerészek nélkül mindenki csak tippelgetett.

 

Erdélyi alezredes elmondta: aa tűzszerészek minősítése szerint létezik A és B  típusú robbanó szerkezet (vagy annak látszó tárgy), aszerint kategorizálva, hogy mennyire látszik veszélyesnek. Az egyi típusút elszállítják a helyszínről, a másikat esetleg ott hagyják egy ideig, természetesen megfelelő biztonsági őrizettel. S van, amelyik veszélyessége okán nem szállítható, azt helyben hatástalanítják nagy szakértelemmel és biztonsági óvintézkedések közepette.