A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tízmilliárd forint igényelhető pályázat útján - országos bejelentés szociális témában Tatán

 

Többmilliárd forint keretösszegű pályázat megnyitásáról tartott tájékoztatást Tatán, a Szent Gergely Lakóotthonban Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Michl József tatai polgármester, országgyűlési képviselő. A lakóotthont szándékosan választotta az országos bejelentés helyszínéül a két politikus. Az Esőemberekért Egyesület által idén tíz éve működtetett otthonban fiatal felnőtt autisták élnek példás körülmények között, magas szintű szakmai támogatás mellett.

 

A fogyatékos ellátásban példaértékű munkát végző otthon mintául szolgálhat a hasonló feladatot vállaló szervezeteknek, intézményeknek. A tatai Szent Gergely Lakóotthonban kilenc fiatal felnőtt autista él, a kis létszám is hozzájárul a családias légkörhöz. A város egyik büszkeségének számító lakóotthont Schenk Lászlóné egyesületi elnök mutatta be, hangsúlyozván: az itt élők hasznos munkát is végeznek amellett, hogy állandóan fejlesztik, nevelik, tanítják őket, segítik beilleszkedésüket. Az önkormányzat kedvező áron bocsátotta rendelkezésre annak idején az ingatlant, a Luxemburgi Nagyhercegség 27 millió forinttal támogatta létrehozását, az egyesület pedig szoros pénzügyi fegyelemmel, s számos sikeres pályázattal maradt talpon – számolt be röviden Michl József polgármester a „hazai pályán” az előzményekről.

 

Soltész Miklós az Új Széchenyi Tervben meghirdetett e pályázat három fejezetét ismertette. A nagylétszámú gyermekotthonok átalakítására és kiváltására hárommilliárd forint áll rendelkezésre, előnye, hogy nem szükséges hozzá önrész. Az igényelhető támogatás összege legalább húszmillió, legfeljebb 300 millió forint lehet. A benyújtási határidő: 2011. december 19-2012. február 13. Az államtitkár szerint a kisebb szervezeteknek is lehetőséget ad a fejlesztésre, építésre, vásárlásra, bizonyos esetekben néhány millió forint is elég az elképzelés megvalósításához. Soltész Miklós kiemelte: nemcsak a sérült, fogyatékkal élő, hanem az intézményes gondoskodásban részesülő egészséges gyermekeket is kisebb lakásotthonokban látnák szívesen, a kedvezőbb társadalmi integráció és a családközeli életforma érdekében.

 

Az önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítésére, átépítésére, az ellátási feltételek javítására 5,77 milliárd forint szerepel a pályázatban, itt az elnyerhető legkisebb támogatás 10 millió, a legmagasabb 180 millió forint. A fogyatékos személyeknek ellátást biztosító, újonnan létrehozandó lakóegységek lakóotthonaiban ötvennél többen nem élhetnek – e kikötés éppen az érintettek érdekeit szolgálja. A pályázat e fejezetében 2011. december 19-2012. február 13-a a benyújtási határidő.

 

A harmadik terület az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, amelyre 1,54 milliárd forintot irányoztak elő. A konstrukció 2013-ig mintegy 3500 hajléktalan személy társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedését támogatja. Főpályázóként csak hajléktalan ellátó szervezet folyamodhat, s csak olyan, amelyik 2009. januárja előtt alakult. Az igényelhető támogatás minimum és maximum összege: 10 millió, illetve 140 millió forint, a határidő viszonylag rövid, a szeptember 26-iki felhívást követő tizedik naptól 2011. október 31-éig lehetséges. Az EU által is preferált célok e pályázat révén is hangsúlyt kapnak, mondta Soltész Miklós, hozzátéve, hogy az előző kormányzat nem költötte el még a rendelkezésre álló összegeket sem.

 

A pályázatról a részletes tudnivalók olvashatóak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, a www.ujszechenyiterv.gov.hu honlapon.