A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szakmai konferenciával kezdi a tanévet a Bartók Óvoda

Rendhagyó módon, szakmai konferenciával nyitja meg a szakmai évet a Bartók Béla Óvoda frissen kinevezett vezetője, Gira Tamásné. A Kékszakállú herceg vára címmel Freinet-napot tartanak a Menner Bernát Zeneiskolában augusztus 26-án. A találkozó résztvevőit Michl József polgármester, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester köszöntik – a Gyermekbarát város nevében. Előadások hangzanak el a témában, s persze büszkén mutatják be a vendégeknek a tanácskozást követően a csodaszép épületet.

 

Gira Tamásné huszonhat évet dolgozott óvónőként a tatai Kincseskert Óvodában, az utóbbi négy esztendőt vezetőként. A város képviselő-testülete által kiírt pályázaton az ő munkáját találták a legjobbnak a képviselők, s idén ősztől a néhány hónapja felépült Bartók Béla Óvodát vezeti a szakember. Az eltelt évtizedekben számos képzettséget szerzett az alap végzettsége és a sok-sok gyakorlat mellé, tele van tervekkel, s számos újítást kíván bevezetni az ehhez minden adottságokkal felszerelt Makovecz-épület gyermekintézményében.

 

- Tisztelettel köszönöm meg elődöm, Virág Zoltánné vezetői munkáját, amit elkezdett, s jó módszerként alkalmazott, természetesen megtartom – szögezi le bevezetőjében Gira Tamásné. – A korábbi anyanyelvi program hangsúlyozása mellett azonban az én pedagógiai terveim a mozgás - ének-zene – környezet címmel foglalhatóak össze – fűzi hozzá az energikus vezetőnő. – A tornaterem révén nagyobb hangsúlyt fektetek a mozgásfejlesztésre, a zeneiskolával karöltve pedig a zenei tehetséggondozást tűztem ki célul. Óvodánk kapcsolódni fog a Nemzeti Tehetség Programhoz, s azon leszek, hogy munkatársaim és a zeneiskolai segítőkkel együtt már idejekorán erős ének-zenei alapokat kapjanak óvodásaink. A környezettudatos nevelést talán hangsúlyoznom sem kell, hiszen a kor kihívásai miatt ez elengedhetetlen, s Tata, a biodiverzitás fővárosaként ezt meg is kívánja – fogja egy csokorba a nagy tervezetet a vezető óvónő.

 

A tanévnyitó konferenciára sok vendég hivatalos, köztük Gira Tamásné azon kollégái, akikkel húsz évvel ezelőtt végezték el a Freinet-továbbképzést. (Freinet francia pedagógus reform irányzata az 1920-as években keletkezett, s lényege a szabad önkifejezés hangsúlyozása.) A szeptembertől mintegy 130 gyermekkel induló óvoda mind az öt csoportja vegyes életkorú, ez az összetétel kölcsönös előnyökkel jár a gyermeke számára, hangsúlyozza Gira Tamásné. A kicsik egymást húzzák-segítik, illetve megtanulják az alkalmazkodást, az együttműködést.

 

- Rengeteg tervem van, amit kollégáimmal szeretnék megvalósítani, a szülőkkel  szoros együttműködésben – fogalmazza meg nevelői ars poeticáját a vezető. – Nyitni kívánok a város és más intézmények felé, s szívesen fogadjuk mi is a többi óvodást és óvónéniket. Előbbieket tornázni, énekelni, közös programokra, utóbbiakat tapasztalat- és ötletcserére!

CsatolmányMéret
PDF ikon Bartók Béla Óvoda Freinet napja.pdf1.5 MB