A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Felvidéki honfitársakkal együtt ünnepelték a Nemzeti Összetartozás Napját

Június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából megemlékezést tartottak városunkban, melynek első állomása a tavaly állított emlékoszlop volt a Környei út- Kocsi utca kereszteződésében. Itt Horváthy Lóránt alpolgármester mondott ünnepi beszédet, melyben kitért arra is, hogy a Párizs melletti Nagy-Trianon kastélyban 1920. június 4-én írták alá azt a békediktátumot, melynek következtében Magyarország elvesztette területének mintegy kétharmadát. Ezzel együtt több millió magyar ajkú honfitársunk a határok mögé szorult.

 

Örömteli esemény volt azonban az, hogy 2010-ben az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának napját, és kinyilvánította, hogy a magyarság minden tagja része az egységes nemzetnek. Ennek szellemében jöttek Tatára a felvidéki Szőgyénből versmondók, énekesek, s a község alpolgármestere, Simonka István is.

 

Az emlékoszlopnál Sárai Balázs és Berényi Kornélia szavalt, valamint Vincze Vivien és Sárai Sára adott elő népdalokat. A program a művelődési házban folytatódott, ahol Matúz Gábor: A legbátrabb város című filmét tekinthették meg az érdeklődők. A film Balassagyarmat városának bátor helytállását mutatja be. A kapucinus templomban Szalai Gábor plébános celebrált szentmisét majd a közösségi házban Fehér Csaba történész tartott előadást Trianon évszázada, egy diktatúra margójára címmel.