A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A tatai hősökre emlékeztet a három méter magas, faragott oszlop

A Vaszary Iskola tornacsarnoka melletti téren, az egykori laktanya közelében állítottak emlékoszlopot a Magyar Királyi Szent István 3. gyalogezred tatatóvárosi zászlóaljának tiszteletére. A több mint három méter magas, katonai jeleneteket ábrázoló oszlopot vitéz Smidt Róbert szőgyéni fafaragó ajánlotta fel Tata városának, mivel nagyapja is az ezred kötelékében szolgált.

 

A zászlóalj béke állomáshelye a tatatóvárosi nagy laktanya volt a mai Agostyáni úton, melynek katonái többnyire Tata és Komárom körzetéből, illetve a Fejér megyei váli járásból kerültek ki.

 

Az ünnepség kezdetén Robozné Scnőnfeld Zsuzsanna alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd a 96 éves vitéz békei Koós Ottó, magyar királyi százados, nyugállományú alezredes személyes élményeit idézte fel. Meghatódva beszélt bajtársairól, akikkel együtt esküdtek fel a haza védelmére.

 

- Azokat sem feledhetjük, akik hősi halált haltak vagy hadifogságban, kínszenvedések közepette vesztették életüket, és akiket később málenykij roboton dolgoztattak halálra vagy törvénytelenül ítéltek el, majd hurcoltak a gulág táboraiba – hangsúlyozta vitéz békei Koós Ottó.

 

Petrozsényi Eszter színművésznő édesapja emlékére is szavalt egy verset, aki századosként, majd zászlóaljparancsnokként vett részt a hadműveletekben. Vitéz Petrozsényi Tibor zászlóaljával 1945. februárjáig vett részt a harcokban, később amerikai hadifogságba esett. 1958-ban megfosztották tiszti rangjától, s csak 1995-ben rehabilitálták.

 

Rátfai Emese Judit két verssel idézte meg a doni front viszontagságait.

 

Az emlékoszlop előtt dr. Ravasz István alezredes, hadtörténész, a Hadtörténeti Múzeum munkatársa mondott avatóbeszédet. Dr. Ravasz István kitért arra, hogy 1917 és 1946 között minden körülmények között megemlékeztek a magyar nemzet hősi halottairól, ám a kommunista rezsim alatt ez a szokás megszűnt, s 1990-től újra indultak a hősök napi rendezvények.

 

Az emlékoszlop felállítását vitéz Dinga László, önkormányzati képviselő indítványozta.

- A tataiak közül sokan emlékeznek az egykori katonákra, hiszen családjaik itt élnek. A kései utódok sem feledhetik nagyapáink, dédapáink áldozatos küzdelmét, melyet hazánkért vívtak. Itt, a volt laktanya mellett méltó helyen áll a háromszáz éves tölgyfából faragott oszlop, mely a háború pillanatait eleveníti fel, talapzata márványtömbből áll – mondta vitéz Dinga László.

 

Az ünnepségen stílszerűen a 25. Klapa György Lövészdandár zenekara adott zenei kíséretet és katonai indulókkal színesítette a műsort Román Géza vezényletével.