A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Jövőkép és építészet Tatán - fiatalok, friss szemlélettel

 

Építészhallgatók munkáiból nyílt kiállítás a tatai Kőkúti Általános Iskola aulájában a minap, amelyet Horváthy Lóránt alpolgármester üdvözölt a fiatalság dícséretével. Kiss Zsolt városi főépítész a budapesti Műszaki Egyetemen tanított korábban, s most tatai főépítészként felajánlotta egyetemistáknak: tervezzenek új környezetet a Kőkúti-iskola köré! Markos Anikó, a megyei építészkamara elnöke is ellátogatott a kiállításra, ahol hét diákcsoport álmodott hétféle alternatívát a jelenleg kissé rendezetlen és valóban átrendezésre, beépítésre váró térbe.

 

A Május 1. út - Nagykert utca - Kocsi utca - Komáromi utca által határolt területre az önkormányzat elkészítette rendezési tervét, de még módosításokat végrehajt rajta. Ezt a két-három hetárnyi területet ajánlották fel virtuális beépítésre a harmadéves középülettervező hallgatóknak, akik nagyon komolyan vették a gyakorlatot. Kőhalmi Zoltán iskolaigazgató elmondta, volt olyan csoport, amelynek tagjai háromszor is ellátogattak a helyszínre, szemügyre vették a meglévő és szerintük megtartásra érdemes épületeket, s beindult a fantáziájuk az üres területek láttán.

 

Terveztek kollégiumot és közösségi házat, gyümölcsöst és gyümölcsfeldolgozót, sportcsarnokot és új iskolát. Rajzok, látványtervek készültek, valamint mind a hét társaság elkészítette keménypapírból a makettjét is az általuk elképzelt beépítésnek, hogy térben is könnyebben elképzelhessék a Kőkúti iskola tanulói, mit gondoltak ki a nagy diákok. Az építészeti "gyakorlat" műteremvezetője Sugár Péter volt, a konzulens tanárok: Rabb Donát, Vannay Miklós, Kemes Balázs, Marosi Bálint, Szabó Levente, Szentirmai Tamás, Vági János.