A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A Magyary terv folytatásáról egyeztettek Tatán a civilek

Április derekán a Tatai Civil Társulás és a Magyary körök tagjai találkoztak egymással Tatán a BorDó-házban. Áttekintették a Magyary tervvel kapcsolatos eddigi lépéseket és eredményeket. Tata város önkormányzat a civil szervezetek bevonásával 2008-ban elkészítette a „Magyary terv”-et, mely valójában a gazdag történeti múltra, az épített és természeti kincsekre támaszkodó a város jövőjét felvázoló elképzelés.

 

Fő célja az volt, hogy a város lakói megismerjék, megvitassák, hogy településük milyen fejlődési pályát célozzon meg az elkövetkező évtizedekben, milyen fejlődési utat tűzzön maga elé. A terv végső változata lakossági fórumokon, civil találkozókon, egyeztetéseken finomítva, több mint négyszáz írásos észrevétel felhasználva született meg.

 

A programban a civil oldal eddig soha nem látott szellemi tőkéjének mozgósításával, példaértékű összefogást hozott létre. Az elkészült munka valójában még nem tartalmazott konkrét cselekvési programot, csupán teret nyitott a tudatos, összehangolt helyi cselekvésnek, lehetőséget adott a helyi tudás felhasználására, a valódi és helyi civil közélet élénk működése előmozdítására. A kötet méretű kiadvány tematikus fejezetekből áll, melyeknek megfelelően a körök megalakultak.

 

A Mikoviny Sámuel kör a vizek és zöldfelületek témájában tevékenykedik, a város és a környezet világörökséggé nyilvánítási programjához ad javaslatokat. Az akció programok elkészítése mellett, a természetes vizek hasznosítása elsősorban szabadidő- és a vízi sportokban fontos. A Fellner Jakab kör és településfejlesztési program célja a város köz és zöldterületeinek, épített örökségének megóvása és rehabilitációjának szakmai támogatása. Az Öveges József köré a kultúra, a sport, a család- és az ifjúság kérdései, az oktatási és nevelési célú intézmények esélyegyenlőségen alapuló fejlesztése az óvodáktól a gimnáziumon át a felnőttképzésig, beleértve a művészeti oktatást és a sporttevékenységet is. Az igen nagy létszámban jelen lévő oktatással és sporttal foglalkozó civil partnereket és nonprofit szervezeteket fogná össze. A gazdaságfejlesztés az Esterházy kör feladata, az alapprogram célkitűzése munkahelyteremtés az egész városban, a kis és középvállalkozások, családi gazdaságok folyamatos támogatása, erősítése mellett.

 

A Giesswein Sándor kör az egészségügy, szociális terület és szolidaritás területének művelője, a civil szféra támogatásával, a rászorulókkal közösen kialakított reintegrációs tevékenységet is tervez. Az eddigiek alapján ez a csoport rendelkezik kidolgozott programmal, amely illeszkedik az eredetileg tervezett, átgondolt tervhez. Ez a program stratégiai célú megvalósítások lehetősége mellett tartalmaz olyan elemeket, amelyek akár azonnal is megvalósíthatók. A jövőben Magyary körök összehangolt munkájára van szükség, felvetődött, hogy közös munkával haladjanak a továbbiakban. Ilyen forrásszegény időkben nagy szükség van az összefogásra, partnerségre az emberek, szervezetek, intézmények és szektorok között is. Ezért a találkozón újrafogalmaztak gondolatokat, mely szerint a Magyary terv újra emberekben, közös munkában, és stratégiai célokban kell, hogy testet öltsön, megvalósuljon.