A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szeptembertől református óvoda indul a Kálvária utcában

A képviselő-testület legutóbbi ülésén határozott arról, hogy a Kálvária Utcai Óvoda fenntartói feladatait 2011. augusztus 1-jétől a Tatai Református Egyházközség részére átadja. A döntés előkészítését és a továbbiakat is nagy érdeklődés övezte.

 

A folytatásról dr. Márkus Mihályt, református püspök-lelkipásztort kérdeztük, aki tájékoztatott, hogy a református óvoda felmenő rendszerben valósul meg, továbbra is négy csoporttal. Ez azt jelenti, hogy a szeptembertől érkező gyermekek részesülnek a vallásos óvodai nevelésben. Akik már oda járnak, azokra változatlanul az eddigi program érvényes. Jelentkezni ugyanúgy lehet, ahogy korábban is, az óvodában.

 

- A Kálvária Utcai Óvoda jelenlegi nevelési programja a tevékenységközpontú oktatásnak egy művészeti résszel gazdagított változata. Ebbe beleilleszthető az a naponta néhány percet igénybe vevő vallási jellegű foglalkozás, amit tervezünk. Az óvodában egyébként most is tartanak református és katolikus hittant fakultatív formában. A pedagógusokkal ellátogattunk egy budafoki református óvodába, ahol gyakorlatban tekintették meg, hogyan zajlik a vallásos nevelés. Itt sokoldalú érzékeltetéssel, természetbeni megfigyeltetéssel igyekeznek az óvónők megláttatni, megismertetni az élet szépségeit, örömeit, értékeit. Fontos az egyéni differenciált bánásmód, valamint a népszokások területéről mindaz, ami a keresztyén értékrendbe belefér. Sok szeretettel, türelemmel, empátiával, pedagógiai szaktudásukkal kívánják megadni mindazt, amire szüksége van ennek a korosztálynak. A látottakról a Kálvária Utcai Óvoda dolgozóinak jó véleménye volt, úgy gondolták, ezek a gyermekek fegyelmezettségben, tartásban bőven meghaladják az általános iskola első osztályos követelményszintet. Valószínűleg ezt a programot vesszük át mi is – nyilatkozta a püspök.

 

Dr. Márkus Mihály elmondta, felajánlották az óvodai dolgozóknak, hogy maradjanak, amennyiben tudják vállalni egy vallásos intézmény értékrendjét.

 

- Egy korábbi megbeszélésen azt jelezték felém, hogy maradni szeretnének. Futballnyelven szólva azt mondhatnám: nyerő csapaton ne változtass, tehát ennek akadályát nem látom. A gyerekekkel, szülőkkel már kialakult egy kapcsolatrendszer, ez jó, ha továbbra is működik. A felvételnél a református gimnázium modelljét követik: próbálnak minden felekezetből érkezőnek esélyt adni.

 

Az önkormányzat az átadással vállalta, hogy a 2012-ben esedékes nyílászáró-csere és a homlokzati felújítás költségét biztosítja.