A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Fiatal tehetségek alkotnak Tatán

Hétfőn nyitotta meg kapuit a VIII. Tehetséggondozó Művészeti Tábor Tatán. A fiatalok körében méltán népszerű rendezvény 2003 óta várja a helybéli és a testvérvárosi alkotókat, akik egy héten keresztül bontogatják szárnyaikat tatai művészek keze alatt. Idén a házigazdák közül hatan, a felvidéki Szőgyénből heten, az erdélyi Szovátáról hatan, a vajdasági Magyarkanizsáról négyen kapták jutalmul a táborozási lehetőséget, akiket Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester köszöntött.

 

Minden évben valamilyen konkrét témakörhöz kapcsolódik a tábor, idén az 1510-es tatai országgyűlés 500. évfordulója alkalmából „Királyok Tatán” mottóval készítik remekműveiket a fiatalok.

A képzőművészeti és kultúrtörténeti foglalkozások vezetésében eddig a helyi és vendég művészek, pedagógusok is lelkesen működnek közre, például Sulyok Teréz, Gútay János, Gútay Jánosné, Cs. Kiss Ernő, Csiszár József, Nyikus Anna, Horváthné Frank Brigitta, Lengyel Gábor, Szegvári Emese, Kristőfné Szabó Szerafina, Gyarmati Lajos, Juhász Zsuzsanna, Smidt Róbert, Szabó László. Most bekapcsolódik a munkába Janka Ferencné kézműves, Kamenár Csilla rekeszzománc-készítő, Kóthay Péter, művésztanár, Szabó Éva múzeumpedagógus, Muhi Zsuzsanna magyarkanizsai kézműves is.

 

Osgyáni Zsuzsanna, a tábor szervezője, nemzetközi referens elmondta, hogy ebben az évben a tábor az Európai Unió támogatását is elnyerte, a Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozták a tataiak és a testvérvárosiak együttlétét. A vendégeket mindig kollégiumban szállásolja el az önkormányzat, ahol lehetőség adódik egymás jobb megismerésére, barátságok alakulására és a magyarságtudat erősítésére.

 

A tábor utolsó napján zárórendezvényt tartanak, ahol az elkészült alkotásokat is kiállítják és értékelik is azokat. Erre 2010. augusztus 7-én szombaton 14.30-kor kerül sor a Bláthy Ottó Szakközépiskolában, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.