A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A barátságot nem mossa el az eső!

A rekkenő hőség után hirtelen lehűlés és bőséges eső érkezett, ám a II. Tardosi Szlovák Nemzetiségi Napon ez nem hűtötte le a baráti hangulatot. Tata önkormányzata a felvidéki Szőgyén testvértelepüléssel közösen sikerrel pályázott az EU által kiírt Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési programra. Tardoson Csabán Béla polgármester látta vendégül a szőgyénieket, akik Konterman László alpolgármester vezetésével érkeztek a gyönyörű településre. Popovics György megyei elnök az összefogás jelentőségéről beszélt köszöntőjében.

 

A pályázaton nyert összeg segítségével kiszélesíthették a résztvevők körét, s több helyszínen találkoztak határon innen és túl. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében négy magyarországi és négy szlovákiai eseményből álló  kulturális rendezvénysorozaton vettek részt kölcsönösen Tatáról és Szőgyénből. A tardosi szlovák napok előtti héten Szőgyénben a hagyományos Pató Pál-napokon találkoztak szlovákok és magyarok - két autóbusszal érkeztek a vendégek Magyarországról a felvidéki kisvárosba. A tardosi találkozóra hatvanan jöttek el Szőgyénből, a július 24-iki szombaton sportvetélkedőket tartottak, amatőr kispályás labdarúgó kupát, s utcai futóversenyt. Vasárnap a zenéé, táncé volt a főszerep.

 

Popovics György hangsúlyozta ünnepi beszédében: a közös pályázat mutatja, hogy határ két oldalán a közös célok mentén érdemes gondolkodni. Gratulált a szervezőknek, valamint Csabán Béla polgármesternek és Konterman László szőgyéni alpolgármesternek a rendezésért. Sikert aratott a Szlovákiából érkezett, többségében javakorabeli férfiak alkotta tambura zenekar, amely horvát és szlovák dalokat játszott. A tardosi fiatalokból álló formáció, az Egyszer volt... zenekar a 70-es, 80-as évek slágereiből adott ízelítőt. Este Balázs Fecó és a Korál idézett szintén nosztalgikus hangulatot az alaposan beöltözött közönségnek. 

Konterman László szőgyéni alpolgármester kérdésre elmondta: a felállt új szlovák kormány nyomán bizakodnak a felvidéki magyarok. Az elmúlt négy év kirekesztő és nacionalista szlovák politikát reményeik szerint demokratikus szellemiségű irányzat követi, s a diszkriminatív nyelvtörvény és a sérelmes kettős állampolgársági reagálás pozitív irányban változik.