A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Ulászló kardja márvány ereklyetartóban ékesíti Tatát

A kapucinus templom előtti teret díszíti az az elegáns és méltóságteljes emlékmű, melyet a hét végén állítottak az 1510-es tatai országgyűlés tiszteletére. Az egyszerűségében is szép, süttői kőből készült ereklyetartó II. Ulászló kardját rejti, s csak az igazán kíváncsiak pillanthatják meg a remekművet.

 

Kotormán Norbert és Kotormán László, szobrászművész testvérpár úgy alkotta meg művét, hogy a kard közvetlenül nem látható, csak akkor, ha a függőlegesen szabadon hagyott sávokba betekint az érdeklődő. Az emlékmű oly simulékonyan illeszkedik környezetébe, hogy olyan benyomást kelt, mintha már kétszáz éve itt állna – fogalmazott Fehér Csaba, a Kuny Domokos Múzeum osztályvezetője ünnepi beszédében.

 

Fehér Csaba azt is hangsúlyozta, hogy az 1510-es tatai országgyűlés olyan esemény volt, mely erre a kisvárosra irányította nemcsak az ország, de Európa figyelmét is. II. Gyula pápa díszkardot küldött II. Ulászló királynak politikai célzattal. Ez az alkotás pedig az élő történelmi emlékezet tanúja, mely szimbolizálja az események jelentőségét és üzenetét: közvetlenül a török elleni küzdelem nemzeti és összeurópai fontosságát, közvetve pedig a Magyar Királyság szuverenitását.

 

 

Michl József országgyűlési képviselő, Tata polgármestere arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy nem feledhetjük történelmünk mozzanatait. Az elődeink által elültetett kincseket tovább kell táplálnunk és magunkat megerősíteni belőlük. A város első embere kifejezte véleményét, miszerint a mai világban semmi másnak nincs értelme mint a békességszerzésnek, s ezt az egymás közti kapcsolatainkban is keresnünk kell, ennek találó jelképe ez a kard.

 

Kaszál József, az önkormányzat Humán és Intézményi Bizottságának elnöke kezdetektől koordinálta az ötszáz éves évforduló rendezvényeit.

- A szobrászművészek javaslata volt, hogy egy ereklyetartó vegye körül a kardot. Ez figyelemfelkeltés arra is, hogy a mindenkori összefogás meghatározó Magyarország jövője szempontjából – tájékoztatott Kaszál József.

 

Az egyik alkotó, Kotormán László elmondta, hogy fivérével együtt mindenképpen a környezetbe illő emléket szerettek volna állítani.

- Tatát mi is most kezdjük felfedezni, és csodálattal-döbbenettel tapasztaljuk, mennyi építészeti emléktömeg van itt, ami erőteljesen meghatározza a város hangulatát. Az, hogy ide a templom elé kerül, egyértelművé tette az anyaghasználatot is.

Az országgyűlést jelképező kard felavatását a történelmi egyházak képviselőinek áldása kísérte.