A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A diplomácia válaszútján - Ulászló kardja

Az 1510-es országgyűlés nagy horderejű esemény városunk történetében, ez a félévezredes évforduló így indokoltan került a helyi figyelem középpontjába. A vár Lovagtermében látható tárlat anyaga annak a feszültségterhes történelmi időszaknak a legszebb pillanatait igyekszik feleleveníteni, amikor a Magyar Királyságnak olyan döntést kellett hoznia, mely a későbbiek folyamán döntő kihatással volt az ország további sorsára. II Ulászló király országgyűlést hívott össze, hogy megvitassa a meghívott közméltóságokkal, hogy a keresztény hatalmak között újonnan formálódó szövetségi rendszerben melyik oldalon foglaljon helyet Magyarország.

 

 

Előzőleg 1508. decemberében Cambrai városában került sor arra a találkozóra, amelyen a pápa, a francia király , a német-római császár, az aragón-kasztíliai király és a ferrarai herceg vett részt, és névleg törökellenes szövetséget kötött./A Cambrai-i liga valójában a Velencei Köztársaság ellen irányult./ A kedvező földrajzi adottságok , az országban dúló pestis járvány miatt Tata mezővárosra esett Ulászló választása, a tatai vár adottságai megfelelő keretet biztosítottak a diplomáciai tárgyalásoknak. Július 7-én, szent mise keretén belül II: Ulászlót a kereszténység bajnokává avatták, egy szentelt kardot és egy süveget kapott a pápától.

 

A díszkard a hitetetlenek elleni harc jelvénye, a gyöngyökkel kivarrt, hermelinprémes karimájú lila színű bársonyföveg a keresztények védelmének szimbóluma volt. A kiállított műtárgyak: korabeli dokumentumok, használati tárgyak, valamint az érintő képernyős berendezések, és igényesen kialakított információs panelek segítségével a múzeum látogatói összetett élményben részesülnek: behatóan tanulmányozhatják a korszak történelmi eseményeit, átélhetik a kor hangulatát, vitruális sétát tehetnek a Jagello- kori várkastélyban, szimbólikusan’ lapozgathatják a Bakócz Graduale, a Budai Miniatúra műhely vagy éppen II. Ulászló kódex vaskos köteteit, miközben éppen abban a teremben sétálnak, ahol a jelentős politikai események zajlottak.

 

A Lovagterem ékessége az a 15. századi lovagalakos kályha, amely Mátyás király uralkodása alatt került a várba, és jelenleg is az egyik legreprezentatívabb példája a korszak formavilágának. Nem mindennapi élményt jelentett a tatai múzeum látogatóknak az a júniusi szombat ( június 19.), amikor az eredeti Ulászló kardot teljes pompájában csodálhatták meg a Lovagteremben. Bár a kard, csak ezen a napon volt látható, a tárlat egészen december 31-ig megtekinthető.