A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Korszerű hallásvizsgálati központ - audiológia - működik Tatán

A szakorvos szerint hét esztendő telik el, míg a hallásában károsodott személy belátja, hogy nincs minden rendben nála, s végre orvoshoz fordul. Pedig a mai zajos világ miatt egyre fiatalabbak hallása romlik meg, de legalábbis sérül valamely mértékben. A tatai Árpádházi Szent Margit Kórház és Rendelőintézet járóbeteg szakrendelései között korszerű hallásvizsgálati központot alakítottak ki nemrégiben. Az audiológiai vizsgálat során a legmodernebb diagnosztikai eljárásokat alkalmazzák.

 

Akusztikus környezetszennyezésnek nevezik a bennünket körülölelő világ mesterséges zajait, szinte soha nem vagyunk teljes csöndben. Csak amíg a madárdal, szélzúgás, vízcsobogás, vagy akár egy halk muzsika kellemes a testnek és a léleknek, addig az erőszakos hangok, zajok, zörejek, gépi zenebonák károsíthatják a hallást. A statisztikák bizonyítják, hogy a nem veleszületett hallásrendellenességek száma világszerte növekszik. Legkevesebb 10-15 százalékunk küzd valamilyen hallászavarral, amit számosan stigmaként élnek meg, s amíg lehet, titkolják. Pedig igen korszerű, alig látható készülékek képesek pótolni a fogyatékosságot, s a vizsgálatok is egyre megbízhatóbbak.

 

Hiánypótló szakrendelés indult meg a tatai rendelőintézetben, az audiológiai központot modern eszközökkel szerelték fel, még az úgynevezett süketszoba is megtalálható. Ebbe a zárt térbe nem hallatszik be a külső világ zaja, így a páciensről teljes pontossággal megállapítható, milyen a hallása. Dr. Szilágyi Erzsébet szakorvos nem csupán szakértő orr-, fül- és gégész specialista, hanem audiológus is. Bejelentkezésre időpont kérhető, elkerülendő a várakozást.

 

A hallókészülékek beszerzését támogatja az Országos Egészségbiztosító Pénztár, nem kell olyan csillagászati összegeket fizetni a legjobb készülékért sem, mint a jó szemüvegért például. Pár hónapos gyermeket is tudnak vizsgálni, s a készülékek 18 éves korig ingyenesek! A legkisebb darab 11-12 milliméteres mindössze, alig észrevehető. A szakrendelés mellett szaküzlet is nyílt, a felírt gyógyászati segédeszközt beszerzik, forgalmazzák helyben is.