A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Sokan voltak kíváncsiak a kiskastély titkaira

Még a vártnál is sokkal nagyobb volt az érdeklődés a Műemlékvédelmi Világnapon a Cseke- tó partján álló Kiskastély iránt. 2010. április 17-én, szombaton közel kétszázan, másnap majdnem háromszázan látogatták meg az Esterházy Ferenc gróf által építtetett nyárilakot.

 

Az érkezők között voltak olyanok, akik még soha nem jutottak be az épületbe, így különösen nagy élményt jelentett számukra, hogy eltölthettek egy kellemes fél órát a körteremben, ahol megcsodálhatták az Esterházy család tagjait ábrázoló olajfestményeket, az antik bútorokat, a nyárilakról készült makettet és az eredeti falképet ábrázoló fénykép alapján készült molinót. A falkép egy bécsi mester Jankovszky József munkája, a schönbrunni kastély egyik terme, az ún. Berlgzimmer falképeinek parafrázisa, melyről az 1930-as években Révhelyi Elelmér készített fotókat,. Pillanatnyilag, ezeknek a dokumentumoknak a segítségével tudjuk szemléltetni azt az állapotot, amikor a körterem falait az angol parki panorámát ábrázoló falképek borították, és a nyitott zsalus ablakokon és ajtókon beáradó napfény megelevenítette a romantikus tájat ábrázoló képegyüttest.….

Ez volt az utolsó alkalom, hogy így, ebben a formában láthatták az érdeklődők a körtermet, mivel a Komárom- Esztergom Megyei Múzeumok Igazgatósága hamarosan egy másik épületbe költözik, a Kiskastély ( ahogy a tataiak hívják ) pedig átalakul, megújul a városi önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően. Ekkor már jóval több lehetősége lesz a tataiaknak és az ország más pontjairól érkezőknek, hogy megcsodálhassák a termeket, és a műtárgyakat, mivel Farkasházy Fischer Mór személyének és munkásságának valamint a tatai fajansz manufaktúra tevékenységének emléket állító, állandó porcelán kiállítás nyílik az épület falain belül.

Mivel a tatai angolkert-mint kastélykert-távol esik a grófi kastélytól, szükséges volt egy kerti pavilon , egy kis kerti kastély felépítése. A Nyárilak tervei a kert tervezésével egyidőben készültek. Miközben Böhm Ferenc uradalmi mérnök a kert munkálatait irányította, 1784-ben Grossman József tervei szerint nekifogtak a pavilon építésének. Az egyszerű, geometrikus tömegű, fogrovatos, klasszikus párkánnyal koronázott épület ,már egy új korstílus hírnöke.A földszint a hangsúlyos, az emelet mezzaninként jelenik meg.

A két szint magasságát elfoglaló díszterem erőteljesen kiülő rizalitja előtti hatalmas terasz az épület természet felé való nyitottságát jeleníti meg, akárcsak a teraszra eső nyílások. A díszterem falait borító tájképet ábrázoló freskó látványától a látogató úgy érezte, hogy a zavartalan természet ölén pihen, egy lugasban, ahonnan szabad kilátás nyílik körbe. A távolban látszó kastélyok ( a nagykastély és a nyárilak látképe) azt szemléltetik, hogy itt távol vagyunk a világtól , a közélettől, gondoktól és viszályoktól…..