A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Varázslatos műsort adtak az „Árvácskák”

Gergely István esperes és az ő „Árvácskái” teremtettek emelkedett hangulatot a kapucinus templom falai között a hétvégén. A csíksomlyóról érkezett fiatalok karácsonyi zenés műsorral kedveskedtek a tataiaknak.

 

Az esperes és az „Árvácskák” kapcsolata egészen 1987-ig nyúlik vissza. Ebben az évben lett ugyanis Csíksomlyó plébánosa. Akkoriban a plébánia mellett működött egy nagy árvaház. A gyermekek sanyarú sorsát látva István atya mindent megtett életkörülményeik javításáért. Tréfásan így fogalmaz: „Segítettem nekik, hogy ne sittre, hanem sínre kerüljenek.”

Az „Árvácskák” kifejezés jelképes, hiszen a több mint kétszáz gyermek között kevés az, akinek meghaltak a szülei, többnyire a családi kapcsolatok széthullása miatt jutottak kilátástalan helyzetbe.

- Ha a világ erői megszűnnek, összeomlik a világ – ha a az emberek, a szülők közötti kapcsolat romlik, ne adj’ Isten megszűnik, a gyermek utcára, intézetbe kerülnek. A nálunk levő gyerekek többségét elhagyták a szülei – tájékoztat az esperes.

A gyerekek pártfogója később létrehozta a Csibész Alapítványt, melynek segítségével azóta több mint kétszáz fiatal jutott már munkahelyhez vagy lakáshoz. A „csibészotthonok” lakói nullától harmincöt éves korú fiatalok. Van köztük olyan, aki ittléte során tanulta ki például az asztalos mesterséget, s most a többieket okítja. - Színesek vagyunk, mint az élet – mondja Gergely István. Tatára a hétvégén negyven fiatal jött el, akik énekszóval és zenével mesélték karácsony misztériumát. Megindítóan szép műsoruk a tatai advent egyik fénypontja volt.