A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szociális raktár és bolt nyílt Tatán, magyar élelmiszerekkel, termékekkel

Talán jelképes is, hogy adventben éppen egy istállóban találkozunk _ mondta Michl József, Tata polgármestere a Környei út 1. alatti szociális raktár és bolt ünnepélyes megnyitóján. A Magosz és a Komárom-Esztergom megyei testvérpár, Szalay Zoltán és Szalay Tamás összefogásból nyitott meg az országban másodikként a szociális bolthálózat raktára, ahol kispénzű vevők is vásárolhatnak jó minőségű, magyar élelmiszert. A volt istállót természetesen a szabályoknak megfelelően kitakarították, fertőtlenítették, kifestették, s zsákokban várja a burgonya, a hagyma, a zöldség, a száraztészta és még számos élelmiszer a vevőket.

A megnyitón részt vett Jakab István, a Magosz elnöke, valamint Hegedűs Zsuzsa szociológus, aki az éhező gyermekek érdekében fejt ki tevékenységet a Magosz szociális bolthálózatához kapcsolódóan. A Magosz gazdasszony tagozatának elnöke, Konrád Istvánné az országban januártól decemberig mintegy 130 bolt nyitásánál bábáskodott, a helyi termelőket keresi fel, tartja velük a kapcsolatot. A szociális raktárban megjelent dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke, Bencsik János, Tatabánya és dr. Udvardi Erzsébet, Kisbér polgármestere. A raktár melletti kis üzletben azonnal vásárolhattak is a betérők, szintén különleges magyar termékek és primőrök sorakoztak a polcokon.

Nem kell Európában körbehordozni az élelmiszert ahhoz, hogy egészséges élelmiszerekhez, alapanyagokhoz jussanak helyben _ hangsúlyozta Jakab István Magosz-elnök. Minél kevesebbet utazik az áru, annál kisebb árrés rakódik rá. Ha a termelőtől a szociális bolton át azonnal a vevőkhöz jut az áru, csakis olcsóbb lehet. A Magosz kikötése a szociális boltokban, hogy a termelőtől bizonyos árnál alacsonyabban nem vehetik meg az áruját, s erre az árra pedig bizonyos árrésnél többet nem lehet rátenni! Ezt ellenőrzik, hiszen a hálózat kialakításának ez a lényege és az üzleti filozófiája.

 

A Magosznak Tatán már folyik egy akciója, mondta el Michl József polgármester, minden kisgyermek az önkormányzat és a gazdaszervezet révén jut naponta egy friss almához. Apróság ez a gesztus, de valóban sokan vannak, akik csak így jutnak gyümölcshöz. A tatai szociális raktárt a Cifra Malom Kft. működteti, amelynek tulajdonosai a Szalay fivérek, s csaknem negyven bolttal kötnek együttműködési kapcsolatot a környékbeli településeken. Cél, hogy minél több helyi termelő portékája kerüljön bele ebbe a kis körforgásba, amelyben rövid utat tesznek meg az élelmiszerek, kikerülvén az árdrágulást.