A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Hogyan közlekedjünk nyitott kerékpársávon?

Megkezdődött a Tata-Agostyán közötti kerékpárút kivitelezése. Már most látható, hogy a kerékpárút első szakaszán, egészen az Agostyáni út - Bacsó Béla utca kereszteződéséig, ún: nyitott kerékpársávon lehet közlekedni. Ehhez adunk most segítséget.

 

Rendelet a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

2010-től szerepel egy újszerű megfogalmazás a KRESZ-ben, a nyitott kerékpársáv. Ez a tábla a kerékpárosok egyirányú közlekedésére kijelölt kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését jelzi. A jól megszokott sárga vonal helyett a nyitott kerékpársáv elválasztása szaggatott fehér jelzéssel történik.

A szabály további magyarázatot is ad erre a forgalomtechnikai megoldásra:

„A nyitott kerékpársávot - amely a kerékpárosok közlekedésére kijelölt sáv - az úttesten felfestett fehér színű szaggatott vonal és kerékpárt mutató burkolati jel is jelzi. A nyitott kerékpársávot - az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladása ezt szükségessé teszi - más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett. A jobbra bekanyarodást a nyitott kerékpársávról kell végrehajtani. A kerékpáros balra bekanyarodásra történő felkészülés céljából, vagy ha a nyitott kerékpársáv megszűnik, a nyitott kerékpársávot elhagyhatja.”

A nyitott kerékpársáv nem csak besorolás céljából vehető igénybe, azon más járművek is közlekedhetnek, ha: „az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladása ezt szükségessé teszi”.

Egyéb járművel folyamatosan nem haladhatunk ezen, de manőverezés közben – például előzés, kitérés, vagy besorolás esetében igen. A jobbra tartás szempontjából - ok nélküli - folyamatos haladásra ez a terület nem vehető igénybe.

A nyitott kerékpársávon történő helyes közlekedésről az alábbi linken is megtekinthető egy kisfilm:

https://www.youtube.com/watch?v=bbIZhSRwGHs&feature=youtu.be