A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tata karsztvízszint emelkedés vizsgálata - Tájékoztató a 2017-es állami támogatáshoz kapcsolódó következő projekt indításáról

2017-től kezdődően többször tájékoztattuk Tata érdeklődő polgárait arról, hogy a Magyar Kormány, a 1587/2017. (VIII. 28.) Korm. határozatban foglaltak szerint, 327,7 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette Tata Város Önkormányzatát a tatai karsztvízszint-emelkedés okozta azonnali intézkedést igénylő feladatok végrehajtásához.

 

Ennek keretében a szükséges tervezési és engedélyezési fázist követően, 2019-ben befejeződött a Kismosó-patak mederrendezése a talajvízfigyelő kutak kialakításával együtt, továbbá a Hajdú utca csapadékvíz elvezetési és az ehhez kapcsolódó Esterházy-kastély park tórendezési és csapadékvíz-elvezetési munkái.

Az állami támogatáshoz kapcsolódó következő feladat „Tata Város területén a karsztvízszint emelkedés okozta feladatok ellátását megalapozó vizsgálatok és szakértői feladatok ellátásának elvégzésére” projekt szerződés 2020. március 12-én aláírásra került. A projekt keretében új fúrások, kutak építésével, geofizikai mérésekkel, a meglévő feltárási és észlelési adatok értelmezésével, a karsztvízszint visszaemelkedésével veszélyeztetett körzetek lehatárolása, valamint a további karsztvízszintváltozások, forrásfakadások előrejelzése történik meg. A záródokumentációban meghatározásra kerülnek az egyes veszélyeztetett körzetekben elvégzendő vízkárelhárítási megoldások is a karsztvíz elvezetésére. Ezzel a már konkrét kiviteli munkák végrehajtása tervezhetővé válik a pénzügyi forráslehetőségektől függően.

A vállalkozó konzorcium tagjai a karsztvízszint emelkedés okozta kérdéssel régóta foglalkozó, ezen belül közvetlen tatai tapasztalatokkal is rendelkező vállalkozók: a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, a Geoszféra Kft., és a Hydrosys Kft.

2020. április 27-én az Önkormányzat érintett munkatársai és a Konzorcium szakemberei projektindító bejárást tartottak.

 

Tata, 2020. május 8.