A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az Által-ér völgyi kerékpárút Tatabánya és Tata közötti szakasza lett az Év Kerékpárútja

A Közlekedési Kultúra Napja keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpáros Klub első alkalommal hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot.

 

Amellett, hogy a szervezők Magyarország legszebbnek tartott kerékpárútját keresték, szeretnék felhívni a figyelmet a pályázattal a közlekedésbiztonságra és az utakhoz tartozó szakmai munka fontosságára - a tervezéstől a kivitelezésig,  fenntartásig. A pályázati felhívás nem titkolt célja volt a kerékpáros közlekedési forma további népszerűsítése, a mozgásforma egészségre gyakorolt jótékony hatásainak, valamint a klímavédelmi célok további kiemelésének és a kerékpárosok közlekedésben betöltött szerepének erősítése.

„Az év kerékpárútja pályázat” díj I. helyezettje az Által-ér völgyi kerékpárút Tatabánya és Tata közötti szakasza lett. A pályázat beküldője Tóth Viktor, neki  köszönet azért, hogy felhívta a bírálók figyelmét a közkedvelt kerékpárútra.

A 2013 decemberében átadott kerékpárút az érintett három település (Tatabánya, Vértesszőlős és Tata) összefogásával épült meg, a hossza 6,5 km. Létesítésének átfogó célja a régió fejlődésének elősegítése volt, hosszú távú célja pedig a települések közötti gépjármű-forgalom csökkentésével a környezet védelme, és a biztonságos kerékpáros közlekedés biztosítása. Az Által-ér völgyi kerékpárút az elmúlt években sikeresen bizonyított, hiszen átadása óta számos fejlesztés kapcsolódik hozzá, sokan napi közlekedési útvonalként használják, s közkedvelt lett a kerékpárosok és akár a gyalogos turisták körében is. Michl József, Tata polgármestere a pályázattal kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Nagy öröm ez az elismerés és köszönet a sok szavazatért, amely azt mutatja, hogy sokan használják és szeretik ezt a kerékpárutat. A megyében is kiemelkedő a látogatottsága, de az ország számos pontjáról is eljönnek ide, hogy végig kerekezzenek ezen a szép útvonalon.  A városvezető hozzátette: - Ennek a kerékpárútnak a megépítése megalapozta a további úthálózat fejlesztését, hiszen azóta folytatásként elkészült a dunaalmási és a majki kerékpárút, s elkezdődött a Tata-Agostyán közti kerékpárút szakasz építése is, így ez az egy út egy hálózatot hozott létre Tatán és környékén. Michl József hozzátette: - köszönet az ötletadóknak, Horváthy Lórántnak a kerékpárút-építés kezdeményezőjének, és mindenkinek, aki annak idején részt vett az út létrehozásában.

A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából meghirdetett pályázat eredményét az alábbi linken találják sok más érdekes információ mellett: http://www.akozlekedesikulturanapja.hu