A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Hétvégétől elérhető a hazai gyártású kézfertőtlenítő a MOL töltőállomásokon

Kétezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt kapott a Semmelweis Egyetem, a Mol által gyártott folyadékokat április 23-án szállították ki az intézménynek, a későbbiekben további szállítmány is érkezik - közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

 

Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt másfél hónap intézkedéseinek köszönhetően Magyarország a fertőtlenítőszereknél önellátóvá vált: az alapanyagot, a terméket és a csomagolást egyaránt hazánkban állítják elő. Az elmúlt másfél hónapban 27 cég kapott gyorsított eljárással - vagyis hat hónap helyett két hét alatt - engedélyt fertőtlenítőszer gyártására, így jelenleg harminc vállalat gyárt fertőtlenítőszereket, négy cég pedig alapanyagot. Hozzátette: ezek a fertőtlenítőszerek megfelelnek a fogyasztóvédelmi kritériumoknak.

György László elmondta: Magyarország 2010 óta patrióta gazdaságpolitikát folytat, ez azt jelenti, hogy amit az országban lehet fejleszteni és gyártani, azt itt is kell. A kormány célja ezért az, hogy az ország önellátóvá váljon a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökből - hangsúlyozta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a szájmaszkok bevizsgálására laboratóriumot hoztak létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ennek köszönhetően felgyorsul e védőeszközök minőségértékelése. Öt hét alatt pedig két lélegeztetőgép-prototípus is elkészült, amit az tett lehetővé, hogy a magyar fejlesztőmérnökök "leleményességének" köszönhetően körülbelül huszadrészére csökkent a fejlesztési idő. Maszkokat több mint hetven cég készít - fűzte hozzá -, a lélegeztetőgépeket pedig várhatóan két helyen gyártják majd.

A Mol az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Hygi kézfertőtlenítő 200 milliliteres kiszerelése a hétvégétől országosan, bárki számára elérhető a Mol töltőállomásain. Kétliteres csomagolásban a kéz- és felületfertőtlenítő várhatóan jövő hét végétől lesz kapható a kiemelt töltőállomásokon. A Mol március végén kezdte meg a kéz-, és felületfertőtlenítő termékek gyártását.

(Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)