A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tanácsok horgászoknak a koronavírus járvány idején

A jelenlegi járványhelyzet a horgászat kedvelőitől is nagyobb odafigyelést kíván. Fontos továbbá, hogy Magyarország vízterületein a horgászati, halászati tevékenység engedélyhez kötött. Az előírások betartását a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halőrei rendszeresen ellenőrzik, hiszen a COVID-19 a szabadban is terjed, cseppfertőzés útján.

 

Általános, a jelenlegi helyzetben is érvényben lévő legfontosabb szabályok:

-Hazánkban horgászati tevékenységet halgazdálkodási vízterületen, haltermelési létesítményben kizárólag állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy birtokában lehet folytatni. A jogosulatlan horgászat halvédelmi bírság kiszabását és a horgászjegy váltásától történő eltiltást vonja maga után.

-A horgászoknak változatlanul tisztában kell lenniük azzal, hogy a tavaszi hónapokban számos halfajunkat fogási tilalom védi azok ívásának ideje alatt. Hazánk természetes vizeiben nagy szükség van az ívó halak védelmére, hiszen az eredményes szaporodás a következő halgenerációk záloga. Az ívó halállomány védelme minden helyzetben, így jelenleg is mindannyiunk közös felelőssége.

A kialakult járványügyi helyzetben érvényes, speciális intézkedések és ajánlások:

-Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. A halak érintése tehát nem jelent kockázatot.

-A haltelepítések – az előírt bejelentési és halegészségügyi rendelkezések betartása mellett – jelenlegi is folytathatóak. A tervezett telepítéseket a halgazdálkodásra jogosultak lehetőségeikhez mérten végzik. Kérjük a horgászokat, hogy a haltelepítések helyszínein a biztonság kedvéért ne szemlélődjenek!

-A koronavírus terjedésének lassítása, csökkentése érdekében elsősorban az otthon tartózkodásra és az emberi kapcsolatok minimalizálására kell törekedni. Ha valaki mégis a horgászat mellett dönt, akkor a magányos horgászatot részesítse előnyben.

-A vízparton egymástól kellő távolságot tartva válasszanak maguknak horgászhelyet és kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit.

-Lehetőség szerint senki ne utazzon a lakóhelyétől távolabb eső területre horgászni!

-A napijegyek kiváltása során kerüljük a tömeges sorban állást, amennyiben ez elkerülhetetlen, tartsunk egymástól legalább 2 méter távolságot.

-Nagyon fontos, hogy az alapvető higiéniai szabályokat horgászat közben is tartsák be és rendszeresen mossák meg, fertőtlenítsék kezüket!

-Ha a horgászhelyen rendelkezésre állnak közös használatú eszközök, ülőalkalmatosságok, azokat használat előtt és után is fertőtlenítsék.

-A horgásztavak üzemeltetői a szociális helyiségek fertőtlenítését rendszeresen végezzék klór tartalmú fertőtlenítőszerrel.

-Fokozottan ügyeljenek rá, hogy szemetet (pl. élelmiszer csomagolóanyagokat, használt zsebkendőket, papírtörlőket) ne hagyjanak maguk után, gyűjtsék össze és tegyék a legközelebbi hulladékgyűjtőbe.

-A Magyar Országos Horgász Egyesület (MOHOSZ) által megszervezett és lebonyolított állami horgászvizsgákat a vészhelyzet idejére fel kell függeszteni.

-A 2020. évre vonatkozó állami horgászengedélyek kiváltása szünetel, az idei évi horgászengedélyek megújítása a vészhelyzet lejártát követően indulhat újra.

-Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet értelmében a nem élelmiszer forgalmazási tevékenység 6:00-tól 15:00 óráig történhet, vendéglátó tevékenység 15:00 óra után kizárólag elvitelre, helyben fogyasztás nélkül valósulhat meg.

-Kérjük, ha horgászattal, halászattal kapcsolatos szabálytalanságot észlelnek, a továbbiakban is jelezzék azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail-címre.

(Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)