A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatán nyitották meg a Fehér Bot Hetek rendezvénysorozatát

A Vakok Állami Intézete tatai telephelyén rendezték a nemzetközi Fehér Bot Napja alkalmából szervezett programsorozat megnyitóját október 15-én.

 

Az ENSZ döntése értelmében - 1969 óta - október 15-ét a Fehér Bot Világnapjaként tartják számon, ehhez kapcsolódóan rendezik meg a Fehér Bot Hetek programsorozatot. A Vakok Állami Intézete Tatai Rehabilitációs Telephelyének vezetője, Patányi Katalin ezzel kapcsolatban elmondta:- a programok lehetőséget adnak arra, hogy a látók és látássérültek találkozzanak, közös élményeket szerezzenek és kapcsolatokat építsenek. Még nagyon sokat kell tenni az esélyegyenlőség maradéktalan megvalósításáért, így a Fehér Bot Napja is arról szól, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a látássérültek sajátos élethelyzetére, ezzel is segítve a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésüket.

A tatai helyszínen Benedek István Zsolt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte: - a látássérült emberek közül sajnos még ma is sokan elszigetelten és kiszolgáltatottan élnek annak ellenére, hogy speciális fejlesztés és tudatos társadalmi odafigyelés mellett képesek lennének az önálló életvitelre. Benedek István Zsolt hozzátette: - A vakság, látáscsökkenés megélése nagymértékben függ az ember személyiségétől, környezetének reakcióitól. Az azonban bizonyos, hogy minden érintettnek szüksége van érdemi támogatásra és segítségre. A Fehér Bot Napjának legfontosabb üzenete az egymásra figyelés, amelyen keresztül megtapasztalhatjuk, hogy csak együtt tudunk a legerősebbek lenni.

A rendezvényen Michl József polgármester köszöntőjében elmondta: - nagy öröm az, hogy már hagyományosan, évről-évre megrendezik városunkban is a Fehér Bot Hetek programjait. Az az érzésünk, hogy a tatai intézmény mára  egyre inkább a miénk is lett, és a hétköznapokban  összefonódik a helyiek életével. Az önkormányzat újabb és újabb ötleteket valósít meg annak érdekében, hogy a gyengénlátó embertársaink még jobban érezhessék magukat nálunk. Ilyen volt a speciális járda kiépítése, a városközpontot bemutató, letapogatható makett elkészítése, vagy a Braille-írásos tábla kihelyezése Kertvárosban. Nagyon fontos, hogy az intézmény folyamatosan jelezze a város felé az igényeit, ötleteit, amelyeknek megvalósításával tovább segíthetjük a munkájukat – fogalmazott Michl József.

A Fehér Bot Hetek alkalmából október végégig rendeznek programokat, eseményeket országszerte, hogy felhívják a figyelmet a látássérült emberek  helyzetére.