A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megkezdődött a halászati idény az Öreg-tavon

Augusztus 6-án reggel az Öreg-tó partján megkezdődött a halászati szezon, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. munkatársai több, mint 100 mázsa halat fogtak ki a vízből, értékesítésre.

Az elmúlt években megszokott volt, hogy a lehalászás általában október végén kezdődött és a téli fagyok beköszöntével ért véget. Korábban egy másik módszerrel is éltek, a nyári halászattal, melynek során nyáron a halat takarmánnyal egy jól meghalászható helyre vonzották. Mikor a halállomány megszokta az új helyet, alapos szervezés és felkészülés után elérkezett a halászat ideje. A hajnalban a halászhely mögé bekészített több száz méteres háló két húzókötelét kivezették a partra, a háló elé etettek, és amikor az éhes hal odagyűlt a takarmányra, bekerítették a hálóval. Ha jól sikerült a hálóvetés, több száz mázsa halat is ki tudtak így fogni. Ezt a módszert éleszti újra a Tatai Öreg-tó Halászati Kft., a tóparton, a lovarda előtti szakaszon reggelenként több ezer csillogó pontyhát töri meg a felszínt, így sikeres halászat esetén 100 mázsánál is több hal kerülhet fel a szállítójárművekre. Tavaly az időjárási viszonyok is nehezítették a halászok munkáját, amikor decemberben zajló jégtáblák között kellett hálót húzni, ezért is kezdik el a munkát ebben az évben korábban.

Karsainé Haris Hajnalka a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezetője elmondta: - Júliusban próbahalászatot hajtottak végre, a kifogott még élő halakat a virológiai intézetbe szállították egy vizsgálatra, amelyet minden évben kötelezően végeznek el, és amelynek során felmérik a halak állapotát, egészségét. A vizsgálat idén ismét igazolta, hogy a tatai halak kitűnő egészségi állapotnak örvendenek.

A nyári halászatnak többszörös haszna van. A hal után kapott bevétel azonnal rendelkezésre áll a takarmány és egyéb költségek finanszírozására. A kifogott hal csökkenti a tó természetes takarmány bázisára nehezedő nyomást, valamint az ősszel tervezett kifogandó halmennyiséget is.

A Tatai Öreg-tó Halászati Kft. jó szezonra számít, hiszen idén a plankton állomány a vízben optimális volt, és jó minőségű etetőanyaggal dolgoztak. Tavasszal 40 dekás halakat telepítettek és 2-2,5 kilós súlyúakra számítanak a lehalászáskor. Természetesen a tataiak is vásárolhatnak helyi halat, az őszi Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál idején október 18. és 20 között, valamint az adventi időszakban a várárokban várják majd a vásárlókat, a Kft. pedig már tervezi az állandó árusítóhely és halsütő kialakítását a várárokban.