A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Sikeres volt a II. Valasek Ferenc emlékverseny

Augusztus 4-én második alkalommal rendezték meg a Valasek Ferenc Emlékversenyt Tatán a Cseke-tavon. A horgászversenyt a 90 éves Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület, Tata Város Önkormányzata, az Aranyponty Halászati Zrt. és a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. közösen szervezte.

 

A modern hazai haltenyésztést megalapozó főhalászmesterről elnevezett rendezvényünk az V. Neszmélyi Borünnep és Halnapok keretében adott lehetőséget a horgászsport szerelmeseinek tudásuk és szerencséjük összevetésére. A nyílt horgászversenyen egyesületi tagságtól függetlenül bárki indulhatott.

A halak kapási kedvének növelése - valamint a korábban kifogott állomány pótlása érdekében - a versenyt megelőző napokban 10 mázsa, (kb: 1,5 – 2,5 kg/db átlag-egyedsúlyú) pontyot telepítettünk a tóba. Ezzel együtt összesen 70 mázsa, (csak az idén behelyezett) kitűnő minőségű egészséges és feltűnően harcias ponty várta a horgászokat. A telepítés költségeihez jelentős mértékben hozzájárult a városunk önkormányzata által - sportcélú felhasználásra - kiírt pályázaton elnyert támogatás összege. Mindent egybevetve kijelenthetjük, hogy minden feltétel adott volt egy jó hangulatú, sportszerű, küzdelem megrendezéséhez, melyhez a meteorológiai viszonyok ugyancsak kedvezően alakultak.

A versenyen bármely horgászmódszer és bármely csali használata megengedett volt. Mindösszesen 50 fő nevezett, akik zömében horgászegyesületünk tagságából kerültek ki, de a szomszédos megyék és a környező települések horgászai is jelentkeztek a megmérettetésre. Sajnos a női horgászok bátorsága még mindig nem elegendő egy igazán színvonalas küzdelem kialakításához.

Nagy örömünkre idén is megtiszteltek minket a Magyar Horgásznagykövetek képviseletében színházművészetünk méltán neves tagjai. Elfogadta meghívásunkat és velünk versenyzett Straub Dezső Jászai Mari díjas színész-rendező, a Vidám Színpad művészeti vezetője és Trokán Péter ugyancsak Jászai díjas érdemes művész, aki a szombathelyi Weöres Sándor színház színművésze. Trokán Péter, az Érdemes Művész kitüntető címet - kiemelkedő művészi értékteremtő munkájának elismeréseként - idén vehette át, amihez innen is szívből gratulálunk!

A horgászverseny férfi és női kategóriában került kiírásra, az értékelés alapja pedig a kifogott hal össztömege volt, halfajtától függetlenül. Minden hal egy grammja, egy pontot ért. Külön díjaztuk a legnagyobb halat fogó és a darabszámra legtöbb halat fogó versenyzők teljesítményét. Jól eső érzéssel fogadták versenyzőink az augusztusi hőség- és a versengés okozta feszültség enyhítésére - az egyesület vezetősége által – felszolgált, és természetesen a környező hegyek lankáin megtermelt borokból készített jéghideg fröccsöt.

A végső helyezési sorrend:

Női I. helyezett: HEINTZ SZILVIA 8250 pont, 5 db hal,

Női II. helyezett: KOLLÁRNÉ BAJCZIK ÉVA 800 pont, 1 db hal,

Férfi I. helyezett: SIPOS JÓZSEF 28450 pont, 14 db hal,

Férfi II. helyezett: KOLLÁR VIKTOR 24700 pont, 12 db hal,

Férfi III. helyezett: ERDÉSZ ZOLTÁN 14900 pont, 7 db hal.

A legnagyobb hal díjat KOLLÁR VIKTOR nyerte, 4200 pontot érő, (4,20 kg) gyönyörű pontyával. Teljesítményét szépen csillogó serleggel jutalmaztuk.

A legeredményesebb horgász címet, idei versenyünkön SIPOS JÓZSEF vehette át, aki teljesítménye elismeréseként a következő versenyig büszkélkedhet az Aranyponty Halászati Zrt. által felajánlott, halakkal díszített cserépkancsóval.

A versenyen elért eredménytől függetlenül, minden benevezett versenyzőt megajándékoztunk egy - a népművészet ifjú mestere - Molnárné Tamás Anetta által egyedileg, erre az alkalomra, égetett cserépből készített mázas emléklappal. 

A délben befejezett verseny eredményhirdetésére a Kastély téren került sor. Ezt megelőzően a horgászok és a haltermelők képviselői, tiszteletük jeléül megkoszorúzták Valasek Ferenc egykori főhalászmester emléktábláját az Öreg-tó partján, ahol Michl József polgármester ünnepi beszédében méltatta az Eszterházyak egykori főhalászmesterének munkásságát. Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a résztvevők csatlakoztak az ötödik alkalommal megrendezett Neszmélyi Borünnep és Halnapok programjához. Az ott jóízűen elfogyasztott kitűnő halászlé, rántott ponty-patkó és burgonyasaláta megfelelő alapot biztosított a Turay István pincészete által felajánlott nagyszerű borok  megízleléséhez.

Összességében 50 versenyző, 131 db (201.63 kg) halat fogott a Cseke-tóban, ami ugyancsak figyelemre méltó teljesítménynek számít! Gratulálunk a versenyen helyezést elérő sportbarátainknak, minden indulónak, további hasonlóan szép sportsikereket kívánva!

Végül, de nem utolsó sorban; nem feledkezhetünk meg versenyünk önzetlen támogatóiról és azokról a lelkes tagtársainkról sem, akik időt és energiát nem kímélve, hozzájárultak emlékversenyünk megrendezéséhez. Köszönjük a versenyzőknek, hogy elfogadták felhívásunkat, köszönjük mindazok munkáját, akik segítették a program előkészítését és eredményes végrehajtását!

Berena Béla

elnök