A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tata történelmét idézi Turczi István új könyve

Tata Város Önkormányzata és a Scolar Kiadó szervezésében június 11-én rendezték Turczi István: "DEODATUS – A férfi és egy város tört.én.elme" című könyvének bemutatóját a Városháza dísztermében.

„ A Deodatus egy egyszerre hiteles dokumentumokon alapuló történelmi mű, királyi iratokat, régi leveleket és naplókat felnyitó korrajz, amely új adalékokkal szolgál Zsigmond király koráról, ugyanakkor a hovatartozás mélyrétegeit boncoló személyes gesztus is, afféle magánmitológia versben, prózában, korabeli és kitalált dokumentumokkal elbeszélve. Időben hatalmas ívet fog át: kalandregénybe illőn vezeti végig az olvasót a dunántúli vidék római kori kezdeteitől az 1849-es szabadságharcban hősiesen helytálló komáromi katonák küzdelméig” – olvasható a könyv ajánlásában.

Turczi István József Attila-, Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas író, költő, szerkesztő, városunk díszpolgára a tatai bemutatón elmondta: - A Képes Krónikát kézbe véve talált rá egy történetre, amely szerint Géza fejedelem az akkoriban még érlelődő, alakuló műveltség mozgósítása érdekében fiatal tudósokat hívott be Itáliából. Elsőként egy bizonyos Deodatus érkezett hozzánk, aki a legenda szerint a gyermek István tanítója, sőt keresztapja lett, akit István király később Tatának szólított. Ez a történet számtalan krónikában felbukkant, egészen a 20. századig, amikor is a történelemtudomány kijelentette, hogy Deodatus személye fikció, valójában soha nem létezett. Turczi István elárulta, ekkor kapta fel a fejét, hiszen valaki, aki nem is élt, mégis rengeteg könyv foglalkozik vele, ráadásul a szülővárosának, Tatának a történelméhez szorosan kötődik, kiváló alapköve lehet egy könyvnek.

A könyv megírását komoly kutatómunka előzte meg, számos forrást, dokumentációt tanulmányozott az író, akinek feltáró munkáját szakértők is segítették. A könyv Tata történelmének két jelentős korszakát eleveníti fel, az 1410 és 1526 közötti, valamint a polgárosodás útjára lépő település 1727 és 1849 közötti időszakát. A történet egy sajátos időutazás során Deodatustól, a  városalapítótól indul el, és 1849-ben zárul egy nemesi család történetén keresztül. „A könyvet csak abbahagyni lehet, befejezni nem, s ahogyan egy irodalomtörténész fogalmazott, ez a könyv Tata történelmének első teljes körű, szubjektív irodalmi feldolgozása” – nyilatkozott Turczi István.

A különleges, várostörténeti írói vállalkozást Lévai Ádám grafikái emelik az irodalmi mellett vizuális élménnyé is. A tatai grafikusművész a Városházán elmondta: - A könyv először 2001-ben egy füzet alakjában készült el, és 18 év után izgalmas kihívás volt képileg hozzátenni valami újat az egykori összeállításhoz. Az eredeti terv csupán néhány korábbi illusztráció újrarajzolása volt, de végül teljesen megújult az illusztráció, és több mint 60 rajz született, melyekből aztán a könyvhöz válogatni lehetett, egyetlen régi metszet maradt csupán meg a kiadványban. Olyan sokféle szöveg, színes irodalmi világ van a könyvben, hogy nem lehetett egyféle módon elkészíteni a rajzokat, így mind más és más hangulatú lett, különböző stílusokban megformálva – nyilatkozta Lévai Ádám.

A könyvbemutatón Michl József polgármester mondott köszöntőt, kiemelve, hogy Deodatus mindannyiunk által jól ismert ismeretlen, akit egy költő és egy grafikusművész próbál meg közelebb hozni hozzánk. Az eseményen közreműködött Csúzyné Harasztosi Julianna moderátor, Lévai Ádám a könyv illusztrátora, Kürti Benedek és Szladik Míra diákfelolvasók, valamint Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze. A bemutatót kiállítás megnyitó követte Kövesdi Mónika művészettörténész bevezetőjével, Lévai Ádám a kötethez készített grafikáiból a Fischer Házban. A tárlatot júniusban a helyszínen megtekinthetik az érdeklődők.