A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatai könyvbemutató Kocsis Mihályról

Június 7-én Tatán, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban 16:00 órától mutatják be a „Fejezetek a magyar sport 20. századi történetéből - Kocsis Mihály testnevelő tanár élete és munkássága” című könyvet.

A könyv szerzője Kocsis Mihály fia, Kocsis L. Mihály a következőt írja a könyvbemutató elé:

 Amikor 1948 júliusában, ötévesen, ott csetlettem-botlottam a londoni olimpiára készülő „nagymenők” között, nyilván még nem gondolhattam arra, hogy egyszer krónikása lehetek majd ezeknek az eseményeknek, mint ahogy évekkel később sem, amikor 1955-től (immár hivatalosan is tatai „állampolgárként”) már nyitottabb szemmel lehettem ott az „igazgató fiacskájaként”. Csak egy biztos, hogy Tata életem középpontjába került, már csak azért is, mert később, sportújságíróként (a Népsport munkatársaként) is sokszor megfordultam kerítésein belül.

Kétszeresen is megkerülhetetlen hát, hogy az édesapám életéről – és a magyar sport fél évszázadáról – írt és szerkesztett, meglehetősen sok szóval megnevezett könyvemet (Fejezetek a 20. századi magyar sport történetéből – Kocsis Mihály testnevelő tanár élete és munkássága) Tatára mintegy „hazahozzam”!

Hiszen apám gazdag és változatos életpályájának fontos szakasza(i) kötődött (kötődtek) ehhez a városhoz.

Életét szócikk-szerűen így lehetne összefoglalni:

Kocsis Mihály (1910–1985). Testnevelő tanár (TF, 1937), sportszervező. 1938–1944: a Weiss Manfréd Vállalatok sportvezetője, a kajak-kenusport egyik magyarországi meghonosítója (Csepel). 1945 után Csepelen folytatta sportszervezői munkáját, 1948-ban a londoni olimpiai felkészülés egyik irányítója, az újonnan létesített Tatai Edzőtábor vezetője, 1955–57 között annak igazgatója. 1957–59-ban a Testnevelési Tudományos Tanács, illetve a Testnevelési Tudományos Kutató Intézet tudományos munkatársa. Ötévnyi vendéglátóipari kitérő után 1964-ben került a Központi Sportiskola élére, ahol hétéves munkával lefektette a sportiskolai rendszer alapjait, kidolgozta az utánpótlás-nevelés elméletét és gyakorlatát. Életének utolsó évtizedében a Testnevelési és Sportmúzeum tudományos szaktanácsadójaként működött. Tiszteletbeli tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Akadémiának (Görögország). Főbb művei: Vállalati sport – munkástestedzés (1942); A legsikeresebb olympia felkészülésének tanulságai (1948); Olimpiai nemzetek (1976; dr. Nagy Tamással közösen).

Az ő nevében is nagy megtiszteltetésnek tekintem, hogy az életét és munkásságát bemutató könyvemmel másodszor éppen Tatán léphetek a nagy nyilvánosság, a sportszerető tataiak elé, akik közül sokakat tisztelhetek barátomként.

Kocsis L. Mihály

A könyvbemutatóra a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!