A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A mai drámairodalom áll a Jászai Színház következő évadának középpontjában

Sajtótájékoztatón mutatták be a következő színházi évad programját a tatabányai Jászai Mari Színházban május 13-án. A helyszínen az előadások rendezői is beszéltek az új évad színházi produkcióiról.

A Jászai Mari Színház a 2018/2019-es évadban a terveknek megfelelően 6 felnőtt és 12 gyerek bemutatót tartott. Az értékesített bérletek száma az előző évhez képest 5 %-os növekedéssel 8250 bérlet lett, ezen belül az Á la carte és Karácsonyi (szabad) bérletek száma több mint 50 százalékkal nőtt. A székhelyen tartott előadások nézőszáma elérte a 45 000 főt, az előadások átlagos telítettsége pedig 92 százalék volt.

A színház a 2019/2020-as új évadban sem szeretne lemondani arról a sokszínűségről, amit – saját prózai és zenés előadásai mellett – a táncelőadások meghívása jelent. Ennek megfelelően a sorozat folytatásaként TÁNC 2020 címmel a hagyományos és a kortárs táncnyelven megszólaló előadások legjavát láthatják majd a tánc szerelmesei a Jászai Mari Színházban. Az „Így szerettek ők” sorozatot az új évadban hasonló tematikával a „Világraszóló magyarok” című felolvasó színházi program váltja fel, a sorozatban Kőrösi Csoma Sándor, Lugosi Béla, Munkácsy Mihály és Semmelweis Ignác életébe nyerhetnek majd betekintést az érdeklődők. A 2019-ben bemutatott Švejk című előadás a Jászai Mari Színház és az Aradi Kamaraszínház közös szakmai együttműködésében jött létre, melynek során a darab rendezője, zenei vezetője és dramaturgja a határon túlról érkezett, hogy a tatabányai színház csapatával közös művészi munka során álmodják színpadra Hašek művét. Az új évadban egy fiatal, független, romániai színházi közösség, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió tagjai fognak együtt dolgozni a „Részegek” című előadáson, folytatva ezzel a különböző színházi nyelvek és hagyományok kölcsönhatására épülő együttgondolkodást. A Macbeth című előadás az új szezonban is műsoron marad a Szkéné Színházban.

Crespo Rodrigo a sajtótájékoztató helyszínén úgy fogalmazott: - Az előttünk álló szezonban a megszokott 6 felnőtt bemutató helyett 8 premiert tartunk. A plusz 2 vállalásunk közül a készülőben lévő József Attila darab, „Vonat elé leguggolni” címmel ősbemutató lesz, a „Francia rúdugrás” pedig az évek óta hatalmas sikerrel futó, szilveszteri felolvasó színházi előadásunk szcenírozott változataként kerül bemutatásra, kizárólag bérleten kívül. Amikor az új évadunk premiereiről beszélünk, elsősorban a frissesség jut az eszembe. Ezeken a darabokon keresztül a mai drámairodalom meghatározó alkotásait ismerheti meg a közönség, ráadásul olyan műfaji teljességben, melyben a dráma, a tragikomédia és a vígjáték egyformán szerephez jut - mondta a színház igazgatója. A Jászai Mari színház a 2019/2020-as évadban a következő előadásokat mutatja be a közönségnek:

Joe Masteroff - John Kander - Fred Ebb

Cabaret - musical

Rendező: Béres Attila

Pintér Béla

Szutyok - tragikomédia

Rendező: Guelmino Sándor

Andrzej Saramonowicz

Tesztoszteron - „zenés macsózás”

Rendező: Horváth Illés

Mohácsi István

Francia rúdugrás - szextett két részben

Rendező: Crespo Rodrigo

Réczei Tamás

Vonat elé leguggolni - emléktöredékek

ŐSBEMUTATÓ

Rendező: Czukor Balázs

Andrew Bovell

Majd, ha az eső eláll - dráma

Rendező: Guelmino Sándor

Anders Thomas Jensen

Ádám almái - példázat-játék

Rendező: Vidovszky György

Ivan Viripajev

Részegek - tragikomédia

Rendező: Sebestyén Aba

A gyerekeknek szóló program elsősorban azon alkotók előadásaiból került összeállításra, akik a korábbi években már nagy sikerrel szerepeltek a Jászai Mari Színházban. Új meghívottként a veszprémi Kabóca Bábszínház produkcióját tekinthetik majd meg a nézők, a „Bogyó és Babóca teremt és ünnepel” című előadást a színház az Attitűd Alapítvánnyal, Blaskó Borbála rendezésében közösen mutatja be. A színház legfiatalabb nézőinek összesen 10 előadással, a legváltozatosabb bérletekkel, a népmese, a zenés mesejáték, a színmű, az egyszemélyes játék és a bábelőadás műfajában kínálnak izgalmas élményeket az új évadban.

További részletek és a legfrissebb információk elérhetőek a színház honlapján:

www.jaszaiszinhaz.hu

(Fotók: Jászai Mari Színház)