A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Önkormányzati támogatás segíti a Magyary Népfőiskola működését

Tata Város Önkormányzatának képviseletében Michl József polgármester, valamint a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság képviseletében Borsó Tibor írt alá a Városházán április 4-én támogatási szerződést, mellyel a város a népfőiskola működését segíti.

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaságot 24 évvel ezelőtt 22 lelkes fiatal alapította, s a társaság azóta is folyamatosan fejlődik. Az önkormányzat már negyedik éve ad pénzügyi segítséget ahhoz, hogy fenntartsák és tovább növeljék szolgáltatásaik színvonalát, 2019-ben 6 millió forint összegű vissza nem térítendő működési támogatást nyújt a város a népfőiskolának.

Borsó Tibor elnök tájékoztatott arról: - Több mint 10 éve foglalkoznak főállású kollégák segítségével azzal, hogy támogassák a megye munkavállalóit tudásuk gyarapításában és életvezetési témákban, valamint jelentősen hozzájárulnak a tagság és a tataiak, illetve a járásban élők közművelődési, ismeretterjesztési lehetőségeinek bővítéséhez. Nagyszerű dolog az, ha a város egy civilszervezetet pénzügyileg is támogat abban, hogy stabilan tudjon tervezni, működni, és az is nagyon fontos, hogy a piarista rendház épületében új székhelyet és irodákat kapott a társaság, hiszen nem csupán a programok száma, hanem a foglalkoztatottaké is emelkedett az elmúlt időszakban: ma már több mint ötven munkatárssal dolgoznak, 37 főállású, mellettük pedig megbízásos munkaviszonyban lévő, vagy részmunkaidős kollégákkal - nyilatkozta Borsó Tibor.

Michl József polgármester a Városházán elmondta: - Az önkormányzat régóta jó kapcsolatot ápol a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal, amely az utóbbi években nagy lendületet vett és sokféle tevékenységet folytat. Ezt a munkát segítette a város azzal, hogy a társaságnak otthont adott a piarista rendházban, és természetesen anyagilag is támogatja a munkájukat. A pénzügyi segítség elsősorban olyan tevékenységek finanszírozásához járul hozzá, amelyekre nem lehet máshonnan pénzt pályázni, például a működésre, valamint azokra a helytörténeti vagy egészséges életmódhoz kötődő előadásokra, amelyek nagyon népszerűek és látogatottak a tataiak körében. Ilyen módon a támogatási összeg visszajut a tataiakhoz – fogalmazott Michl József.

A népfőiskola 2016-17-ben hét operatív programot indított el, ebből egyet már lezártak, egy másik pályázat pedig a pénzügyi elszámolási szakaszba ért. A társaság folyamatosan egyeztet az önkormányzattal programjainak megszervezésében, és számos módon, például a testvérvárosi események kapcsán is segíti a helyi közművelődést, programkínálatot. Hosszú távú terveik között működésük térségi továbbterjesztése is szerepel a Tatai medence területén.