Országos védőnői konferenciát rendeznek Tatán

" Nők egészsége, a családok egészsége” címmel rendez két napos szakmai konferenciát Tatán a Magyar Védőnők Egyesülete március 8-án és 9-én. A rendezvény első napjának időpontja – Nőnap - nem véletlen. A szervezők szeretnék ezt a napot új tartalommal megtölteni: a nők szerepének, családi és társadalmi értékének megerősítéséért.

 

Az egyesület 1996-óta szervezi meg a konferenciát, amelynek minden évben más település ad otthont. Idén Tatát választották, a szakemberek a Pálma Rendezvényházban vesznek részt a különböző tájékoztatókon, előadásokon. A konferencián elsősorban a családokat ellátó védőnők vesznek részt - de a program nyitott minden érdeklődő számára -, hogy minél több emberhez eljuthassanak azok az új ismeretek, amelyek a család egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlenek. Nagy jelentősége van a személyre szabott gondozásnak, tanácsadásnak, ami kiemelt feladata a védőnőknek, akiknek munkájuk során sokszor eltérő érdekeket, véleményeket kell figyelembe venniük, és csak ezek harmóniája hozhat eredményt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hazánkban a családok szívesen fogadják a védőnői segítséget. A tatai rendezvény ehhez biztosít szakmai tudást, hozzájárul a védőnők felkészültségéhez, a résztvevők megismerhetik azokat a korszerű módszereket, eszköztárat, amelyek a sikeres együttműködést és gondozást segíthetik.

Csordás Ágnes Katalin a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke elmondta: -  A védőnői hálózat megalakulásakor is nagy szükség volt a segítségre, de ez ma sincs másként, hiszen a védőnői munka egy olyan hivatás, amely támogató lehetőséget ad minden egyes családnak. Manapság, a gyors tudományos fejlődés korában az egyik legnagyobb kihívás az, hogy a legújabb kutatási eredményeket, tudományos ismereteket lefordítsák a családok nyelvére és továbbadják, ezáltal a szülők nagyobb biztonsággal tudják nevelni  gyermekeiket. A védőnők hazai helyzetével kapcsolatban Csordás Ágnes Katalin hangsúlyozta: - jelenleg kb: 4700 védőnő dolgozik Magyarországon és 400 üres állás van a szakmában, ezért nagyon várják a fiatal utánpótlás jelentkezését.

A tatai találkozóra 180-an regisztráltak az ország minden tájáról, a vendégeket városunk nevében Michl József köszöntötte. A polgármester a helyszínen úgy nyilatkozott: - külön öröm, hogy a konferencia nyitó napja a Nemzetközi Nőnapra esett, hiszen olyan hölgyek adnak egymásnak találkozót, akik az édesanyákkal és a gyermekekkel foglalkoznak, így nagyon sok szép téma kapcsolódik össze. A városvezető kiemelte: -  nagy köszönet jár a tatai védőnőinknek, akik egyfajta mentő munkát végeznek, amivel átsegítik a holtpontokon a nehézségben lévő anyákat, másokat pedig megerősítenek abban, hogy jó úton járnak.

A konferencia védnökei: Michl József polgármester, Budáné Bognár Erzsébet megyei vezető védőnő, Dr. Hirdi Henriett alapellátási alelnök Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és Csordás Ágnes Katalin a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

A rendezvény Tata Város Önkormányzata, a Magyar Védőnők Egyesülete, a Tatai Védőnői Szolgálat és a Magyar Védőnők Egyesülete Komárom-Esztergom Megye Szakosztálya közös szervezésében valósul meg. A szakmai programban számos előadás szerepel, többek között dr. Beró Henrietta alpolgármestertől a nők jogi helyzetéről a XXI. században, Dr. Fűrész Tünde közgazdásztól, a Kopp Mária Intézet vezetőjétől a család szerepéről a mindennapokban, Antal Judit mentálhigiénés szakértőtől pedig a szakmai kiégésről és következményeiről.  Pál Feri atya is Tatára látogat „Melyek a férfi és a női gondolkozásmód különbségei, és mit kezdjünk ezekkel?” címmel tart előadást szombaton délelőtt.

A résztvevők a konferencia idején megismerkednek Tata nevezetességeivel, tárlatvezetésen vesznek részt a múzeumban, megtekintik a tatai Fényes tanösvényt, és a Kenderke Táncház bemutatóját.