Megkezdődött a tatai felsőoktatás első tanéve

Szeptember 8-án újra kinyíltak a Piarista Rendház kapui, hiszen az épületben megkezdte működését a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ. A helyszínen megrendezett ünnepélyes tanévnyitó fontos állomás városunk életében, mivel a képzési központ létrejöttével Tata bekapcsolódott a magyar felsőoktatás rendszerébe.

Az Önkormányzat kiemelt céljai közé tartozik, hogy segítse a térségünkben élő fiatalokat valamint a fejlődni, tanulni vágyókat a felsőfokú oklevelek megszerzésében, ezért az elmúlt években öt felsőfokú intézménnyel is együttműködési megállapodásokat kötött. Az első egyetemi tanévnyitót szeptember 8-án a város a Soproni Egyetemmel közös szervezésben rendezte meg, az egyetem idén 118. tanévét megkezdő Benedek Elek Pedagógiai Kara ugyanis Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakot indít a képzési központban. A képzés a bölcsődékben dolgozóknak a pedagógus életpályához szervesen kapcsolódó diplomát nyújt majd, államilag finanszírozva. Az óvodapedagógus oktatás alapjaiból kinőtt csecsemő és kisgyermeknevelő képzés felsőfokú végzettséget adó szakként már hat éve működik hazánkban, s egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen erkölcsi és anyagi megbecsülést is jelent a szakemberek számára.

Prof. Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora az ünnepélyes évnyitón elmondta: - a csecsemő és kisgyermeknevelő alapképzésben a legújabb tudományos eredményeket adják át növendékeiknek az egyetem tanárai, és ennek megfelelően a Tatán tanuló hallgatók olyan képességekre tesznek majd szert, melyek a munkájukat hatékonyabbá teszik a jövőben. A rektor hozzátette:- külön öröm számára, hogy városunkban levelező képzésben történik az oktatás, mert olyan hallgatókkal dolgozhatnak együtt, akik már ebben a hivatásban élik mindennapjaikat és pontosan tudják, hogy miért tanulnak. A levelező képzésben résztvevők elkötelezettsége, hivatástudata és tanulmányi előmenetele a tapasztalatok szerint sokkal hatékonyabb, mint a nappali képzésben tanulóké, így biztos vagyok abban, hogy együttműködésünk Tatával igazi sikertörténet lesz - nyilatkozta Prof. Dr. Faragó Sándor.

A tatai felsőoktatási képzés helyszíne különleges történelmi múlttal rendelkezik. Gróf Esterházy Ferenc 1765-ben hívta Tatára a piaristákat. Az alapító okiratot a rend részéről Topolcsányi Gergely tartományfőnök aláírásával hitelesítették. 1765 tavaszán Fellner Jakab tervei alapján kezdődött el a kamalduli rend meglevő épületének átalakítása. A rendház északi szárnyának építését Fellner Jakab irányításával 1767-ben kezdték el, és 1806-ban fejezték be. A nyugati szárnyat Faisz József 1840-ben építette, a kápolnát 1841-ben nagyobbították meg. A konviktus építését 1929 nyarán kezdték meg, és az épületet 1930. november 8-án szentelték fel. Városunk Képviselő-testülete korábban döntött arról, hogy karbantartási munkák kezdődjenek a Piarista Rendházban, ahol a Tatai Városgazda Kft. végezte az épület földszinti, keleti folyosójának munkálatait, melyek nyomán előadótermet, könyvtár-informatika helyiségeket, tantermeket, tanári szobákat és irodákat alakítottak ki.

Idén, a piarista rend alapítójának, Kalazanci Szent József születésének 460. évfordulója, a Piarista rend alapításának 400. évfordulója, valamint Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. évfordulója évében a tatai rendház egy kisebb része tehát alkalmassá vált arra, hogy újra a tanítást és embernevelést szolgálja, ismét szakmai munka költözzön falai közé, így egyetemi képzések, továbbképzések, műhelyfoglalkozások kezdődhetnek az épületben. Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke az évnyitón kiemelte: - Tata mindig is progresszív város volt, ezért nagy öröm, hogy oktatási célokra hasznosítják a Piarista Rendház fantasztikus épületét. Ha a felsőoktatásban találunk olyan szegmenseket, melyek valódi igényeket elégítenek ki, akkor a képzések számára a legjobb helyszín egy olyan tradicionális épület, mely korábban is az ismeretek megszerzésének központja volt. A csecsemő és kisgyermeknevelést korábban méltatlanul elhanyagolták az oktatás területén, de mára változtak az igények, és egyre több szülő szeretné, hogy a család legkisebb tagjaival is olyan szakemberek foglalkozzanak, akik emberségük mellett szakmailag is magasan képzettek. Tata jól ráérzett erre az igényre, és remélhetőleg ez még csak az első lépés – nyilatkozta az elnök.

Az eddig létrejött együttműködési megállapodások keretében a Soproni Egyetem mellett az Edutus Főiskola, a Pécsi Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az ELTE és az Egri Egyetem képzései is elindulhatnak Tatán a következő években. Bencsik János országgyűlési képviselő az új képzési központ Tatai-medencére gyakorolt hatásával kapcsolatban elmondta: - minden befektető, aki tőkét és munkát szeretne hozni a térségbe azt nézi elsődlegesen, hogy a fizikális körülmények mellett megvan-e az a szellemi potenciál, amely képes valamilyen gazdasági tevékenységet működtetni, új értéket teremteni. Ennek hátterében mindig az oktatás áll, ezért nagyon fontos az, hogy a Tatai-medence városaiban helyet kapjon a felsőoktatás. Külön öröm, hogy Tatabánya gazdasági és műszaki felsőfokú képzései mellé egy olyan intézmény zárkózik fel Tatán, amely a humán-szellemi kapacitás fejlesztésére figyel – tette hozzá Bencsik János.

Az első tatai felsőoktatási tanév ünnepélyes megnyitóján Michl József polgármester elmondta: - az új felsőoktatási törvény adta meg azt a lehetőséget, hogy közösségi képzési központokat hozhassanak létre az önkormányzatok, ez a lehetőség Tata számára is nyitott volt, s ezt ragadta meg a helyi városvezetés hazánkban az elsők között. A működéshez az Önkormányzat adja a hardvert: az épületet, az infrastruktúrát, s az egyetemek a szoftvert: a különböző képzéseket. Városunk a környékbeli igények ismeretében kezdeményezheti, hogy milyen típusú képzések érkezzenek ide, ennek nyomán indulhat most el a csecsemő és kisgyermeknevelő képzés is, az első tanévben 20 hallgatóval. A rendház további funkcióival kapcsolatban a polgármester tájékoztatott arról, hogy az épület a jövőben egy olyan közösségi térnek ad majd otthont, amely egy tudásközpontként helyet biztosít a Magyary Zoltán Népfőiskolának, és különböző egyéb képzéseknek, tanfolyamoknak is. A cél az, hogy a képzési központ önfenntartóvá váljon, és ehhez továbbra is várja az Önkormányzat a partnereket, ötleteket, és mindazokat, akik helyet keresnek oktatási, képzési programjaiknak. Michl József külön köszönetet mondott a Tatai Városgazda Nonprofit Kft.-nek és Acsainé Dávid Ágnesnek, az intézmény vezetőjének, a központ megvalósulásában végzett munkájukért, valamint a képviselő testület tagjainak a támogatásukért.

Az ünnepélyes évnyitón a helyszínen aláírták a Tata Város Önkormányzata és a Soproni Egyetem között létrejött együttműködési megállapodást, és sor került az első évfolyamos hallgatók eskütételére is. Az ünnepségen közreműködött a Tatai Fürdő Utcai Néphagyományőrző Óvoda Tulipán csoportja.