Imago Imaginis - könyv született a nagy sikerű tatai kiállításból

Szeptember 7-én a várban mutatták be Németh Anita Judit, a Kuny Domokos Múzeum fiatal restaurátorának Imago Imaginis című művészeti albumát, amely a tavaly őszi azonos című kiállítás anyaga egy kiadványban, képekkel és leírásokkal: restaurátormunka – festészet - múzeumpedagógia vonatkozásban.

A könyv bemutatóján Michl József polgármester köszöntőjében kiemelte:- egy kiállítás mindig egyszeri és megismételhetetlen, s gyakran érezzük úgy, hogy az ott látott szépséget jó lenne hazavinni magunkkal. Ezért is fantasztikus ötlet az album megjelenése, hiszen feleleveníti a tavalyi tárlat emlékét, és a benne található részletes, különleges témák miatt egy nem hétköznapi tankönyvként is lapozgatható.

A tavaly őszi kiállításon hat évszázad művészettörténeti munkáit, különböző technikáit, stílusait láthatta a közönség, egyfajta kis európai művészettörténeti tárlat összeállításában, melyben a hiteles anyagok és az eredeti technika, festésmód megragadása volt fontos a tatai restaurátor számára. Tulajdonképpen stílusgyakorlatokat láthattunk akkor, különböző korszakok kiemelkedő technikáit, témáit. A most bemutatott könyv ennek a kiállításnak az anyagát tartalmazza, de jóval több egy egyszerű albumnál.

A szerző, Németh Anita Judit elmondta:- tavaly ősszel sikerrel adott be egy pályázatot a Nemzeti Kulturális Alaphoz, az ott elnyert összeg segítette a kiadvány megjelentetését. A könyv teljes mértékben a 2016-os kiállítás anyagát vonultatja fel, az összes festmény szerepel benne, emellett pedig különleges információkat is találnak lapjain az olvasók. Így például egy összefoglalót a másolatok és a hamisítványok közötti különbségről, a különböző alkotói technikákról az akvarelltől az aranyozásig, és a másolás történetéről-magyar és angol nyelven. A múzeum restaurátora hozzátette: - a könyvnek komoly ismeretátadási vonatkozásai is vannak, hiszen a benne foglalt információk, gyakorlatok és témák fontos elemei voltak az elmúlt időszakban saját múzeumpedagógiai foglalkozásainak.

A közönségnek Kövesdi Mónika mutatta be a könyvet, melyről a művészettörténész úgy nyilatkozott:- nemcsak a kiadvány egyedülálló, már az azt megelőző kiállítás is egyedi, és különleges volt. Az új könyv azért komplex, mert egyfelől a restaurátormunka műhelytitkaiba avat be, de ugyanakkor olyan művészi készségről is tanúbizonyságot tesz, ami nem biztos, hogy minden restaurátornál képes ebben a formában kibontakozni. Kövesdi Mónika elmondta: - Anita a festészet által elvarázsolva olyan mélyen száll le az anyag rejtelmeibe, melynek nyomán nem csak a technikához és a vegyészethez ért, hanem az adott korszakok megközelítését, szemléletét, művészettörténeti sajátosságait is tökéletesen átérzi.

Az Imago Imaginis című kiadvány megvásárolható a Kuny Domokos Múzeumban.