A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatai megemlékezések a Felvidékről kitelepítettek emléknapján, és szőgyéni testvértelepülési kapcsolatunk 20. évfordulóján

Tata Város Önkormányzata április 12-én rendezte a Felvidékről kitelepítettek emléknapja, valamint Tata és Szőgyén testvértelepülési kapcsolatának 20. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezését és ünnepi eseményeit.

A „csehszlovák-magyar lakosságcsere” keretében 1947. április 12-én, éppen 70 éve indultak el Felvidékről az első vasúti szerelvények Magyarország felé, s ezzel kezdetét vette a szlovákiai magyarok elűzetése szülőföldjükről. 2012 decemberében az Országgyűlés április 12-ét országgyűlési emléknappá nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról. Az Országgyűléshez csatlakozva, az emléknapi rendezvények megszervezésével Tata Város Önkormányzata is tisztelettel adózik azon családoknak, akik állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve, kemény akarással otthont teremtettek maguknak, és nagyrabecsülését fejezi ki mindazoknak, akiket csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

A program délelőtt ünnepi szentmisével kezdődött a Kossuth téri Szent Kereszt-templomban, ezt követően a Tatai Református Gimnáziumban tartottak megemlékezést az iskola diákjainak közreműködésével, majd szőgyéni vendégeinknek a Városháza dísztermében Smídt Róbert fafaragó művész mutatta be „Himnusz” című alkotását.

16 órakor ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással folytatódott a program a szőgyéni emlékkeresztnél a Mindszenty téren. A helyszínen Michl József Tata polgármestere ünnepi beszédében elmondta: - A tragédiát, a kegyetlenséget elfelejteni, elfedni nincs jogunk. Nincs jogunk azért, mert a történelem során minden korosztálynak mindenkor ebből kell tanulnia, és figyelmeztetnie önmagát, a vele élőket, valamint a jövőt. A 20 éves testvérvárosi jubileum kapcsán Michl József kiemelte:- A világ csak a szeretetből tud épülni, a gazemberségből, és kegyetlenségből csupán rombolás származik. Ezért nekünk az a feladatunk, hogy ebből a barátságból, két évtizedes testvériségből tovább építkezzünk, s a munkánkban mindenkinek feladata van: a szeretet, valamint  családunk és gyermekeink további erősítése és nevelése úgy, hogy a történelemből tanultakat, a jó irányába tudjuk fordítani.

A megemlékezés a nap végén a Magyary Zoltán Művelődési Központban folytatódott, ahol Szőgyén Község Önkormányzata bemutatta a „Lapratettek” című dokumentumfilmet, mely a Szőgyéni Televízió gondozásában készült, a községből kitelepített családok tagjainak közreműködésével. A helyszínen Vígh Gábor Szőgyén polgármestere, és Melecsky Beáta, a Szőgyéni Televízió szerkesztője mondott bevezetőt. Vígh Gábor elmondta, hogy a film több éves munka eredményeként fejeződhetett be a közelmúltban, azokkal a szereplőkkel, akik részesei voltak a kitelepítésnek. A polgármester hozzátette: -Tata és Szőgyén kapcsolata azóta is töretlen, s 20 évvel ezelőtt tovább erősödött, a jövőben pedig még tovább fejlődhet a közös munka, az együttműködés. A filmvetítést követően Vígh Gábor személyesen nyújtotta át a film DVD változatának egy-egy példányát a szereplőknek, és az egykori szereplők hozzátartozóinak.

Ezt követően diavetítésre került sor „Képek Szőgyén és Tata testvérkapcsolatának 20 évéből” címmel Michl József felvezetésével, majd az estet a Vadkerti Imre – Zsapka Attila – Sipos Dávid trió koncertje zárta. A zenekart Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe. Ahogyan Menyhárt József fogalmazott: - az a minőség és az a lélek, ami az ő játékukban és előadásukban benne van azért szerencsés dolog, mert belőlük árad ránk, és mi nézők visszasugározhatjuk rájuk. A trió nagy sikerű koncertet adott, melyben a közönség is aktív szerepet vállalt.

Az ünnepi programsorozatban közreműködött Berényi Kornélia, Kovács Kincső, Petrozsényi Eszter, Nágel Balázs, Jenei Márta, Dékány Norbert és Metz Alíz.