A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megemlékezéseink a Kitelepítettek emléknapján, és szőgyéni testvértelepülési kapcsolatunk 20. évfordulóján

Tata Város Önkormányzata tisztelettel hívja és várja a tataiakat a Felvidékről kitelepítettek emléknapja, valamint Tata és Szőgyén testvértelepülési kapcsolatának 20. évfordulója alkalmából szervezett eseményeire, április 12-én, szerdán.

A „csehszlovák-magyar lakosságcsere” keretében 1947. április 12-én, éppen 70 éve indultak el Felvidékről az első vasúti szerelvények Magyarország felé, s ezzel kezdetét vette a szlovákiai magyarok elűzetése szülőföldjükről. 2012 decemberében az Országgyűlés április 12-ét országgyűlési emléknappá nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról. Az Országgyűléshez csatlakozva, az emléknapi rendezvények megszervezésével Tata Város Önkormányzata is tisztelettel adózik azon családoknak, akik állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve, kemény akarással otthont teremtettek maguknak, és nagyrabecsülését fejezi ki mindazoknak, akiket csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

A program 9 óra 30 perckor ünnepi szentmisével kezdődik a Kossuth téri Szent Kereszt-templomban, ahol misét celebrál Havassy Bálint plébános (Tata) és Farkas Zsolt plébános (Szőgyén).

10 óra 30 perctől a Tatai Református Gimnáziumban tartunk megemlékezést, az iskola diákjainak közreműködésével. 11 óra 15 perctől szőgyéni vendégeinket köszöntjük a Városháza dísztermében, ahol Smídt Róbert fafaragó bemutatja „Himnusz” című alkotását.

16 órakor koszorúzást tartunk a szőgyéni emlékkeresztnél a Mindszenty téren, ahol beszédet mond Michl József Tata polgármestere, Vígh Gábor, Szőgyén polgármestere és Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke. A helyszínen közreműködik: Berényi Kornélia és Kovács Kincső (Szőgyén), valamint Petrozsényi Eszter, Nágel Balázs és Jenei Márta (Tata).

17 óra 30 perckor a Magyary Zoltán Művelődési Központban Szőgyén Község Önkormányzata bemutatja a „Lapratettek” című dokumentumfilmet, mely a Szőgyéni Televízió gondozásában készült, a községből kitelepített családok tagjainak közreműködésével. Bevezetőt mond Vígh Gábor, Szőgyén polgármestere és Melecsky Beáta, a Szőgyéni Televízió szerkesztője, közreműködik: Dékány Norbert és Metz Alíz.

Ezt követően diavetítésre kerül sor „Képek Szőgyén és Tata testvérkapcsolatának 20 évéből” címmel, bevezetőt mond: Michl József, Tata polgármestere. Az estet a Vadkerti Imre – Zsapka Attila – Sipos Dávid trió koncertje zárja majd.

 

 

 

.