A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Mától látható Tatán a „Himnusz”, Smídt Róbert monumentális faragott táblaképe

Március 12-én mutatták be Tatán V. Smídt Róbert szőgyéni szobrász és fafaragóművész, Tata Város díszpolgára, "Himnusz" című táblaképét, melyet Magyarországon a tatai közönség láthat először: március 13-tól, április 12-ig a Városháza dísztermében.

Smídt Róbert fafaragó 1966-ban született Párkányban, azóta Szőgyénben él és alkot. Az alapiskola elvégzése után tanulmányait 1981-től 1985-ig a Komáromi Építőipari Szakközépiskolában végezte. Képzőművészeti munkássága kezdetén grafikákat, festményeket készített, fával 1995 óta dolgozik. Műhelyéből magyar kapuk, templombelsők, oltárok, domborművek, haranglábak, szabadtéri színpadok, térplasztikák, síremlékek és belső berendezési tárgyak kerülnek ki. Tatán a Testvérvárosok Parkjában, a Nemzeti összetartozás terén, a Somogyi Béla u. 6. szám előtti kis téren és a Mindszenty téren láthatóak köztéri alkotásai. A művész jelmondata: „Múlt nélkül nincsen jelen és jövő sem”.

A vasárnap Tatán bemutatott alkotása egy egyedülálló faragvány, amely 6 éven át készült. A rajta lévő motívumok, témák, korábban már a művész alkotásaiban külön-külön megjelentek, de most először foglalta egybe, egy bárki számára olvasható nyitott történelemkönyvként. A 10 négyzetméter nagyságú, 5x2 méteres és 800 kilogramm súlyú tölgyfából faragott táblakép, a magyarság történelmét jeleníti meg a honfoglalás előtti időszaktól. A kép, középpontjában a pozsonyi csatát idézi fel, egy életfával és uralkodókkal - ahogyan mindezt a történelem viharai tépik szét. A táblaképen megjelenik a remény fénye, a Szent Korona, a kard és a lobogó, valamint a két sarkában hazánk őrangyalai, Gábriel és Mihály arkangyalok.

A táblakép zártkörű bemutatóján Michl József köszöntötte a művészt, és vendégeit. A polgármester kiemelte: - az alkotó már számos olyan szép ajándékot adott a városnak, melyekre mi is büszkék vagyunk, de ez a tabló olyan csoda, amely 100 évente születik. Smídt Róbertnek sokat köszönhetünk és nagy megtiszteltetés, öröm volt az a kérése, hogy új munkáját Tatán mutathassa be először Magyarországon - tette hozzá Michl József.

Smídt Róbert a bemutatón a táblaképpel kapcsolatban úgy fogalmazott:- hat év nagyon hosszú idő, amely alatt a mindennapjait és álmait is átjárta a készülő alkotás szellemisége, miközben más műveken is dolgozott. Az alkotás folyamata egyszerre volt fárasztó és felemelő érzés, fizikailag és lelkileg egyaránt. A művész hozzátette: a kép önmagáról beszél, összefoglalva mindazt a munkát, mindazokat a belső képeket, amelyek ezt megelőzően születtek.

Szőnyi József pilisszántói helytörténész, a táblaképet bemutatva elmondta: -Smídt Róbert több mint ezer év küzdelmeit véste be a magyar tölgyfába. Ez a remekmű egy kétségbeesett sikoly az édesanyához: ne hagyj el Magyarország, hozzád tartozom. Szőnyi József hozzátette: - ez a szőgyéni sikoly ugyan lassan elhalkul, de a művész lelkének eme ujjlenyomata nem engedi elfelejteni erőszakkal felállított határainkon túli magyar testvéreink keserves bánatát. Különös hangsúlyt kap ma ez a kiállítás, mely lelkiismeretünk harangját kongatja meg, hiszen Smídt Róbert vésőjének minden koppanása lelkünk mélyébe vés, s lelkünket formázza nemzeti öntudattá.

A táblakép bemutatójának vendége volt többek között Szörényi Levente zeneszerző, aki személyesen is végigkísérte a hat éves alkotói folyamatot, valamint Wittner Mária, az 1956-os események szabadságharcosa, aki a kép leleplezését követően osztotta meg gondolatait a közönséggel. Az ünnepélyes bemutatón közreműködött Vadkerti Imre színművész.

A „Himnusz” című táblaképet Tatán a Városháza dísztermében a következő időpontokban tekintheti meg a közönség:

Március 13. és április 12. között:

  • hétköznaponként 8-18 óráig
  • szombaton 14-17 óráig
  • vasárnap 11-17 óráig
  • március 15-én, a vasárnapi nyitva tartás szerint.

A hétvégéken a díszteremben zajló esküvők ideje alatt a táblakép nem látogatható.

Az alkotás egy hónapig látható Tatán március 13. és április 12. között, majd országosan 12 helyre kerül tovább, bemutatásra.