Gyermekrajz kiállítás és díjátadás a környezetvédelem jegyében

A Magyary Zoltán Művelődési Központban rendezték október 15-én a „Te ne dobd el” című, környezetvédelmi témájú gyermekrajz kiállítás megnyitóját, valamint a Környezetvédelmi Alap díjkiosztóját. A felhívásra idén összesen 30 pályázat, valamint 49 rajz érkezett be. 

Az alapot 1999 óta minden évben kiosztja az önkormányzat. A Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság dönt annak felhasználásáról. Idén márciusban összesen 4 millió forint kiosztásáról született döntés, hat pályázatot írtak ki. A kategóriák között volt civil és intézményi, média, virágosítással kapcsolatos, a legszebb konyhakerteket jutalmazó, valamint komposztálási illetve rajzpályázat is.

Minden évben megrendezik a „TE SZEDD” hulladékgyűjtési akciót, amelynek keretében országosan gyűjthetjük a hulladékot. Ehhez a kezdeményezéshez Tata is csatlakozni szokott. A hulladékok eldobását meg lehetne előzni azzal, ha már az óvodások, általános iskolások nevelésénél tudatosítjuk bennük, hogy ne dobják el a szemetet. Ezért a megelőzést hangsúlyozva „TE NE DOBD EL” címmel az önkormányzat pályázatot hirdetett a gyerekeknek, hogy rajzolják le azt, milyen elképzeléseik vannak saját környezetük védelméről. A díjazottak között tárgynyereményeket osztottak ki.

Michl József, Tata polgármestere a díjkiosztó helyszínén arról is beszélt, hogy a környezetvédelemről szólva egyszerre három fogalommal találkozunk, mert a környezetvédelem nem csak a szó fizikai értelmezésére vonatkozik, hanem a lelki és a szellemi környezet védelmére is, bár utóbbi kettőt ki szoktunk hagyni, pedig igazából itt kezdődik az élet. Aki a lelkét és a szellemét nem hagyja szennyezni, csak annak van esélye arra, hogy megóvja a természetet, mert ehhez lelki-szellemi képességek szükségesek. A kiállítás szép tanulsága, hogy ez a hármasság megjelenik a rajzokon, hiszen gyermekkorunkban ez még megvan bennünk-mondta a városvezető hozzátéve, hogy itt Tatán a jövőben is támogatni fogják azokat, akik védik a környezetüket, és elkötelezettek abban, hogyan tudjuk ezt a gyönyörű várost védeni és tovább szépíteni.

Horváthy Lóránt a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke elmondta, hogy szeretnék jövőre is folytatni a kezdeményezéseket és újra meghirdetni a rajzpályázatot is, hiszen nagyon szép és átgondolt alkotások érkeztek. Emellett arra buzdította az iskolásokat, hogy legyenek ebben partnerek, és a jövőben is közösen segítség és folytassák ezt az irányt a környezettudatosság jegyében, védve továbbra is a természetet, mert a Tatán élő gyerekeknek és felnőtteknek kötelessége a természet felé való érzékenység, mivel térségünkben van természetvédelmi terület, erdő, víz, forrás, barlang, amelyek mind olyan csodák, melyekre vigyáznunk kell.