A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Felvidékről kitelepítettek emléknapja

Tata Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját „A Felvidékről kitelepítettek emléknapja” alkalmából tartandó rendezvényeire 2015. április 12-ére, vasárnapra.

 

Program:

15 órakor Koszorúzás a Szőgyénből kitelepítettek emléktáblájánál a Szőgyéni utcában

Közreműködik: Berényi Kornélia(Szőgyén)és Nágel Balázs, valamint Jenei Márta (Tata)

 

16 órakor „Nehéz a Felvidéken magyarnak lenni?” Erről a kérdésről beszél Szomolai Tibor, a Felvidéki saga és a Fáklyavivő című, nagy sikerű könyvek szerzője a városháza dísztermében

Köszöntőt mond Michl József, Tata polgármestere

 

2012 decemberében az Országgyűlés április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját országgyűlési emléknappá nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról. Az Országgyűléshez csatlakozva, az emléknapi rendezvények megszervezésével Tata Város Önkormányzata is tisztelettel adózik azon családoknak, akik állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve, kemény akarással otthont teremtettek maguknak, és nagyrabecsülését fejezi ki mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

CsatolmányMéret
PDF ikon Szomolai szórólap.pdf249.94 KB