A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Egy konzervatív úr a baloldali zarándokok között

Könyvtári hét zajlott Tatán a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében. A programokról az intézmény vezetője, Sinkó Ildikó készített érdekes beszámolót, melyet megosztunk olvasóinkkal.

 

Magyary Zoltán 1935-ös szovjetunióbeli útjáról szóló könyvbemutatóra invitáltuk olvasóinkat október 15-én, a könyvtári hét keretében.

A szerző, dr. Babus Antal az MTA kézirattárának osztályvezetője, irodalomtörténész, Fülep Lajos és Németh László életművének kutatása a fő területe. Joggal vetődött fel a kérdés: hogyan irányult figyelme Magyary Zoltánra, aki a közigazgatás területén tevékenykedett leginkább? Mint sok könyv, történet születésében, itt is szerepet játszott a véletlen. A szerző 2003-ban véletlenül bukkant rá az Oroszországi Föderáció Állami Levéltárában Magyary 1935-ös útjával kapcsolatos dokumentumokra, s mivel tapasztalta, hogy egyes dokumentumok eltűnnek, vagy újra titkossá válnak – kézzel lemásolta a mintegy 100 oldalnyi anyagot. Amikor 2013-ban az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériumának Külpolitikai Levéltárában hét újabb Magyary dokumentum vált Seres Attila jóvoltából elérhetővé, már elég anyag állt rendelkezésre a könyv megírásához.

„Manapság minden út Moszkvába vezet” (Lincoln Steffens, 1936.) Az 1930-as években több nyugati és észak-amerikai baloldali értelmiségi gondolkodott hasonlóan, divat volt Moszkvába utazni. A „zarándokok” aztán kaptak egy gondosan megtervezett és kivitelezett forgatókönyvet, amitől tilos volt eltérni, s ami értelemszerűen pozitív benyomást keltett. Magyary, mint közigazgatással behatóan foglalkozó szakember rendszeresen előadott nemzetközi közigazgatás-tudományos kongresszusokon. Őt kérték fel az 1936-os varsói kongresszus fő előadójának. Lelkiismeretes ember révén alaposan felkészült, s az amerikai, angliai tanulmányai után tanulmányozta a Harmadik Birodalom, ill. a fasiszta Olaszország közigazgatását is.

Mindezek után meggyőződése volt, hogy nem juthat elvi megállapításokra, ha nem terjeszti ki helyszíni tanulmányait a Szovjetunióra is. Ilyen előzmények után érkezett feleségével, Techert Margittal együtt 1935. szeptember 1-én Moszkvába. A könyv ennek az útnak hiteles levéltári forrásokon alapuló kordokumentuma.

 

Sinkó Ildikó