A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Mercedes, Bertalan és Barnabás, azaz egy sikeres kiállítás!

Janikovszky Éva halálának tízedik évfordulója alkalmából a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára 2014. januárban egy emlékkiállítást rendezett, amelynek anyagát a Móra Kiadó gyűjtötte össze, és bocsátotta rendelkezésre. Az ünnepélyes megnyitón is elhangzott, és később valamennyi látogató figyelmébe ajánlottuk a kiállításhoz kapcsolódó tesztíró versenyt valamint rajzpályázatot.

 

Az eredményhirdetést 2014. február 4-én tartottuk a Magyary Zoltán Művelődési Központ aulájában. A tesztet kitöltők elsősorban osztályok voltak, míg a rajzpályázatra a csoportok munkái mellett egyénileg is érkeztek be rajzok. A gyermekek bármilyen rajztechnikával dolgozhattak, több zsírkrétával, színes ceruzával, valamint festékkel készült alkotást kaptunk, amelyekből megismerhetjük a Rosszaság Iskoláját, de láthatunk kollektív alkotást Bertalanról és Barnabásról is. A teszt kitöltése különleges figyelmet kívánt a látogatóktól, hiszen csak akkor felelhettek helyesen arra a kérdésre, hogy az írónő mely idegen nyelven megjelent könyveit állítottuk ki, ha nyitott szemmel jártak. A tanulók véleményére is kíváncsiak voltunk, az utolsó kérdésben megválaszolhatták, hogy mi tetszett legjobban a kiállításon, és miért. A gyermekek többsége a szerző 1920-as évekből való Mercedes írógépe mellett voksolt, de voltak, akiket a sok díj, valamint Bertalan és Barnabás plüsskutyusok nyűgöztek le. A tesztírásban minden résztvevő iskolából a legjobban teljesítő diákot jutalmaztuk, míg a rajzpályázatnál négy kategóriában a legügyesebbeknek osztottunk ki díjat.

Örülünk, hogy több iskolából érkeztek, főként felső tagozatos csoportok a tárlat megtekintésére, és, hogy a Kire ütött ez a gyerek? című rajzfilm levetítésével színesíthettük a programot.

Az ünnepélyes díjátadón Sinkó Ildikó könyvtárigazgató kiemelte, nagyon szívmelengető érzés, hogy tíz évvel ezelőtt egy általa még gyermekkönyvtárosként szervezett Janikovszky Éva mesemondó versenyen nyújthatott át okleveleket, most pedig mint könyvtárvezető teheti meg ugyanezt. Az oklevél mellé pedig stílszerűen Janikovszky könyveket is átvehettek a díjazottak.

Goldschmidt Éva

 

Eredmény

A tesztíró verseny díjazottjai:

Színes Iskola: Noszik Péter (6. oszt.) Talentum Általános iskola: Nagy Domonkos Ádám (3. oszt.) Kőkúti Általános Iskola: Szórádi Éva (7. oszt.) Vaszary János Ált. Isk. Jázmin Utcai Tagint.: Jónás Pál Benjámin (3. oszt.) KEM-i Diákotthon: 5. oszt.

 

A rajzpályázat díjazottjai: 1-2. osztály: Varga Eszter (Talentum Ált. Isk., 2. osztály) 3-4. osztály: Ispán Gréta, Bojtos Beatrix, Bajkán Viktória (Kőkúti Ált. Isk., 4. oszt.) 5-6. osztály: Frigur Zsuzsanna (KEM-i Diákotthon, 5. oszt.) 7-8. osztály: Sajóvölgyi Judit (Kőkúti Ált. Isk., 7. oszt.)