A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Emlékezés a leventékre

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság január 17-én pénteken 17 órai kezdettel a leventékről emlékezik meg a Tatai Református Gimnáziumban. Bevezető előadást tart: Prof. Dr. Habil. Szakály Sándor DSC, hadtörténész, egyetemi tanár, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója. Saját emlékeit felidézi: Kiss József Gyula – a program kezdeményezője, Tevez József és Mike Gyula tatai polgárok, egykori leventék.

 

 

A leventeszervezetek a katonai előképzés legfontosabb szervezetei voltak Magyarországon az 1920-as évek elejétől a második világháború végéig. A 12–21 év közötti, rendszerint iskolából kimaradt fiúk katonai előképzését és nemzeti szellemű nevelését szolgálták. A második világháború végén számos leventét és levente korú fiatalt vittek el a nyilasok, azzal a céllal, hogy bevetik őket a szovjetek elleni harcokban, illetve Németországban kiképzik őket. Ezen fiatalok többsége csak sok szenvedés árán tudott visszatérni szülőhelyére. Ilyen menetben volt részük 1945 márciusától a Mosonszentmiklóson összpontosított leventéknek is.

Szálasiék hatalomra kerülése után behívták a 16 éves korosztályt is, 1944 legvégén pedig elhurcolták még a 14-15 éves fiúkat is. Teherva¬gonokban, viszontagságos út után Németországba vitték őket, ahol német katonai kiké¬pzésben akarták őket részesíteni. Erre azonban már nem maradt idejük. Hazatérésük után, ha a hadifogságtól megmenekültek sem számíthattak tisztességes bánásmódra.