A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szováta

- a sósvizű tavak városa

Szováta város a Görgényi-havasok lábainál fekszik, a Kis-Küküllő felső szakaszán, 600 méter tengerszint feletti magasságban. Erdély egyik legfiatalabb települése. Első írásos említése 1578-ból származik és a sóhegyek őrzésére letelepített családoknak biztosított 8 év adómentességről szól. E balneológiai központ hírnevét a hőtároló ( helioterm ) jellegű, fürdőzésre télen-nyáron alkalmas tavak sokasága alapozta meg, melyek közül a legjelentősebb a "Medve-tó". Ennek alakja egy kiterített medvebőrhöz hasonlít, innen kaphatta elnevezését. Sós vizét a nap hője melegíti fel.

Az 1992. évi népszámlálás adatai szerint a város lakosainak száma 12.112, közülük 6118 nő, 5194 férfi. A városnak 10.792 magyar, 1.015 román, 10 német, 291 cigány és 4 egyéb nemzetiségű lakosa volt. A régió lakosainak létszáma 610.584.

1989-ig, kevés kivétellel, az aktív népesség a Gyógyfürdő Vállalat alkalmazásában állt, vagy pedig a fafeldolgozó iparban dolgozott. 1989-et követően ezek a gazdasági egységek lassan de biztosan elkezdték elveszíteni jelentőségüket. Ez a hanyatlási folyamat még napjainkban is tart.

Egy bútoripari üzemet megvásárolt egy francia cég ( Groupe Jacques Parisot, Párizs ), néhány kisebb vállalkozás pedig sikerrel felelt meg a piac új gazdasági kihívásainak. A város legnagyobb cége, a Gyógyfürdő Vállalat, a maga 5 szállodájával és számos vendégházával még privatizáció előtt áll. A városban mintegy 2000 szálláshely várja a turistákat.

A város hagyományait és földrajzi elhelyezkedését figyelembe véve megjósolható, hogy a jövőben is a turizmus és a fafeldolgozás hozza Szovátának a legtöbb bevételt. A mezőgazdaság és az állattenyésztés csupán az idegenforgalomhoz való kapcsolódása mértékében járul hozzá a környék gazdasági fejlődéséhez.
Az önkormányzatnak az a célja, hogy Szovátából olyan kulturális és sport centrum váljon, mely mind az itt lakók, mind pedig a várossal hosszú távú együttműködést kereső befektetők számára előnyökkel szolgál.

A várost olyan, fiatalokból álló csapat vezeti, amely új koncepcióval rendelkezik a város jövőjére vonatkozóan, képes tervei megvalósítására és kész a párbeszédre.

 

Szováta testvérvárosai: Budapest XIII. kerület
Százhalombatta
Szikszó
Sümeg
Csopak
Mezőberény
Kőröshegy
Brzesko ( Lengyelország )
Tata ( 2002 óta )
lakosainak száma: kb. 12.100
távolsága Tatától: kb.750 km

 

További információk Szovátáról: www.sovata.info

Szováta polgármesteri hivatala: Primaria Orasului Sovata
Str. Principala 155
545 500 Sovata
Románia
E-mail: primaria@sovata.ro