A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Vélemények, észrevételek diákszemmel

Diákok gyűltek össze a polgármesteri hivatal dísztermében, akiket közmeghallgatásra hívta a város vezetői. A Gyermekbarát város program keretében minden évben teret engednek a tatai fiataloknak, hogy szervezett formában elmondhassák az őket érintő városi ügyekről alkotott véleményüket a képviselő-testület tagjainak, illetve a város polgármesterének, azaz tapasztalatokat szerezzenek a „részvételi demokrácia” terén.

 

A diák-közmeghallgatás célja az is, hogy a felnőtt képviselők és a polgármester első kézből kapjanak információkat arról, hogy miként vélekednek a legfiatalabb korosztályok közvetlen környezetük dolgairól. Az idei évben a képviseleti demokrácia volt a téma.

Az általános iskolai tanulók minden évfolyamból beszámoltak arról, hogy iskolájukban, osztályukban hogyan működik a diákönkormányzat. A fiatalokat Michl József polgármester, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna és Horváthy Lóránt alpolgármester is fogadta. A városi diákönkormányzat működéséről Dózsa Eszter diákpolgármester tájékoztatta a megjelenteket.

Sok kérdés érkezett a város vezetőihez, például a gyermekbarát város mibenlétéről. Michl József polgármester elmondta, hogy az országban elsőként Tata kívánt csatlakozni az UNICEF kezdeményezéséhez, s nagy esély van arra, hogy el is nyerik a gyermekbarát város kitüntető címet a közeljövőben. Kerekes Kevin, negyedik osztályos tanuló felvetette azt a kérdést, miért nem fogadják el a Tata-kártyát a városi rendezvényeken.

- Több szervezővel tárgyalunk pontosan emiatt, hogy ha nem is teljesen ingyenes, de kedvezményes bejutást biztosítunk a Tata-kártyával a kiemelt programokon – adta hírül Mich József, s hozzátette, hogy jövőre is folytatódik a Fényes-fürdőn az óriási engedmény a kártyatulajdonosok részére. A polgármester azt is elmondta, hogy tervezik a fürdő fejlesztését, több csúszdát és vízi játékok szeretnének telepíteni a strandra. Kozma Zsófia, Teszári Olga, Csapó Fanni, Nagy Balázs, Márkus Mira, Balogh Máté tanulók kérdéseikkel, valamint az iskolájukban működő diákönkormányzat tevékenységéről szóló beszámolóval színesítették a közös délutánt. Schäfferné Czirok Vera ifjúsági- és sportreferens arra bíztatta a gyerekeket, hogy minél többször térjenek be a Hajdú utca sarkán ismét működő ifjúsági klubba.

- Sok karácsonyhoz kapcsolódó programmal várunk benneteket a klubban, gyertek, készüljünk közösen az ünnepre – hívta fel a figyelmet Dózsa Eszter diákpolgármester.

 

Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester arra bíztatta a tanulókat, hogy jelezzék észrevételeiket, problémáikat akár a polgármesteri hivatal ifjúsági referensének, akár diákönkormányzati képviselőjüknek. Horváthy Lóránt alpolgármester pedig egy jövőre induló programról számolt be: egy olyan képzés indul az iskolákban, melynek során a fiatalok megtanulják, hogyan kell biztonságosan közlekedni kerékpárral, így szüleik bátran elengedhetik őket otthonról.