A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A boldog időskor mikéntjéről értekeztek hét nemzet részvételével

Egy uniós pályázatnak köszönhetően három részből álló konferencia-sorozat második fordulóját tartották a hét végén városunkban. Tata testvérvárosai közül Szőgyén, Szováta, Gerlingen, Alkmaar, Pinczow, Bystrice képviseltette magát.

 

Az eseményen Milan Peprník, a Cseh Köztársaság Nagykövetségének tanácsosa is köszöntötte a megjelenteket, s érdeklődéssel hallgatta az előadókat. Meglepetéssel tapasztalta Tata szerteágazó, kiválóan működő testvérkapcsolatait, s hangsúlyozta, a témaválasztás is kiváló.
- Az uniós prognózisok szerint egyre többen lesznek a 60-65 éves korosztályba tartozók, ám a 80 év körüliek létszámának növekedésére is lehet számítani. Szükség van a különböző programok, egészségügyi rendszerek kiépítésére – mondta a tanácsos.

A konferencián Michl József országgyűlési képviselő, Tata polgármestere rövid köszöntőjében kitért a közösségek szerepére  

- Kutatások alátámasztották, hogy az átlagember életében húsz százalék a rossz, nyolcvan százalék a jó történés, ezt a jót kell örömmel megélni. Ebben a közösségek segíthetnek, főként a család, az egyházi és civil közösségek, valamint a nemzetközösség. Az idősek iránti tisztelet pedig elengedhetetlen követelmény a társadalomtól. Sajnálatos, hogy az Országgyűlésnek törvénybe kellett iktatnia, hogy a gyermeknek kötelessége szülőjéről gondoskodni, amennyiben erre rászorul – mondta bevezetőjében Michl József.

A fórum az Agostyáni úti irodaházban zajlott, a házigazda Robozné Schőnfeld Zsuzsanna tatai alpolgármester volt, aki a tőle megszokott odaadó lelkesedéssel vezette az ülést.
Az előadások igen érdekesek, elgondolkodtatók voltak, a hallgatóság soraiban pedig a tizenévesektől a nyolcvanévesig minden korosztály jelen volt.

A tevékeny időskor és a nemzedékek közötti együttműködés az, amire törekedni szükséges – hangsúlyozta Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, majd kifejtette, hogy bizonyos életszakaszokban az ember megáll és visszanéz, a nyugdíjazás előtti idő például alkalmas egy összegzésre.
- 2012 a figyelemfelkeltés éve is, mert már többen vannak az idősek, mint ahányan születnek. A családok megerősítése lenne a legfontosabb, hogy meg tudjanak születni azok a gyerekek, akiket a szülők terveznek – mondta a helyettes államtitkár.

Aktív nyugdíjas tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal Kun Imre, a tatai nyugdíjasklub elnöke. Mint mondta, a taglétszám már elérte a kétszáz főt, s egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A heti klubdélutánokat igyekeznek tartalmasan megtölteni: egészségügyi, bűnmegelőzési, kulturális előadásokat, kirándulásokat iktatnak be, megemlékeznek ünnepeikről, meglátogatják a beteg klubtagokat.
Humor és lendület jellemezte  prof. Dr. Iván László előadását, senki se gondolta volna, hogy a professzor úr már nyolcvan éves, amit később elárult magáról.

- Az idősödés a fejlődés folyamata, mely a személyiséget formálja, élményi és tapasztalati többletet adva – emelte ki Dr. Iván László.

A kétnapos rendezvényen Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és prof. Dr. Kállai János, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Magatartástudományi Intézetének igazgatója is részt vett, s osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel. A komoly témákat követte a gyakorlati tapasztalatok, módszerek bemutatása táncházzal, kézműves foglalkozással és játékkal fűszerezve.